Tekst: Pieter Verbeek
Pieter Verbeek is freelancejournalist
Beeld: Ministerie van BZK
Actieve openbaarmaking krijgt per 1 november vorm. De eerste categorieën documenten worden vanuit de Wet open overheid (Woo) verplicht actief openbaar gemaakt. Het overheidsbrede programma Implementatie Actieve Openbaarmaking ondersteunt departementen en medeoverheden bij de implementatie ervan, vertelt programmamanager Ingeborg Harmsen.
Eerste tranche
Vanaf 1 november is de eerste tranche van kracht, die betrekking heeft op diverse documenten, zoals wetten en algemeen verbindende voorschriften, besluiten van algemene strekking, vergaderstukken van de Staten-Generaal, en bereikbaarheidsgegevens van organisaties. Bedoeld om de transparantie van de overheid te vergroten en de toegankelijkheid van informatie voor de burger te verbeteren, aldus Harmsen.
Sinds afgelopen juli is ze gestart als programmamanager Implementatie Actieve Openbaarmaking. Daarvoor werkte ze voor het ministerie van Justitie en Veiligheid, als programmamanager Open op Orde. ‘Het is een mooie mix van vertrouwd en nieuw,’ beschrijft ze de eerste maanden bij het programma. ‘Ik ken de mensen en het Open Overheid-domein en weet welke projecten er lopen, maar werk nu zowel rijksbreed als voor medeoverheden. Dat brengt extra uitdagingen en een nieuwe dynamiek met zich mee.’
Zonder een ordelijke informatiehuishouding is actieve openbaarmaking simpelweg niet mogelijk, aldus Harmsen. ‘Je moet immers weten waar de informatie zich bevindt en over de systemen beschikken om deze toegankelijk te maken.’
*Dit is het eerste deel van een artikel uit Od 39: Kwaliteitsawards. Verder lezen? Meld je dan hier aan voor een abonnement of vraag een gratis presentexemplaar op.