3 juli 2024

Nieuwe Archiefwet 2021

image for Nieuwe Archiefwet 2021 image

De huidige Archiefwet is verouderd. Aanpassing is nodig om ervoor te zorgen dat overheidsorganisaties ook digitale informatie goed opslaan, beheren en toegankelijk houden. In de Tweede nota van wijziging – Intrekking van de Archiefwet 1995 en vervanging door een nieuwe Archiefwet reageert het kabinet op vragen van GroenLinks-PvdA, VVD, CDA, de ChristenUnie en SGP over de nieuwe Archiefwet. In dit artikel duidt de redactie van Od vragen van de politieke partijen en de antwoorden van het kabinet.

De fractie van GroenLinks-PvdA erkent dat actualisering van de Archiefwet nut heeft. Maar ze blijft zorgen houden over de verantwoordingsfunctie van de archieven. Kunnen die zorgen worden weggenomen? Ze vraagt hier een ondubbelzinnig antwoord op. De redactie herkent dit maar al te goed. Zorg, beheer en toezicht ten spijt. Systeemrot treft ook onze sector. Onze informatie voldoet niet aan de doelstellingen: binnen een redelijke termijn beschikbaar en raadpleegbaar. De reactie van het kabinet richt zich op openbaarheidsbeperkingen en de inzet van de Inspectie Overheids­informatie en Erfgoed (hierna Inspectie). En dan wordt het nog gekker: het ziet die niet als onderdeel van de reikwijdte van de Archiefwet. De reactie van de redactie: vele rapporten ten spijt, laat dan die wetsherziening maar zitten. Want juist daar zit de kern van de zaak. We erkennen dat dit onderdeel uitmaakt van de bedrijfsvoering, en dat overheden van karakter verschillen en dat specifieke instructies in de specifieke wetgeving moeten worden gedaan. Maar als we zien dat dit (alsmede horizontale verantwoording) onvoldoende werkt, neem dan je verantwoordelijkheid door in de kaders en het toezicht nadrukkelijker ingrepen te formuleren. Bestuurders en directeuren bedrijfsvoering lijken lak te hebben aan papieren tijgers.

*Dit is het eerste deel van een artikel uit Od 36. Verder lezen? Meld je dan hier aan voor een abonnement of vraag een gratis presentexemplaar op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *