17 juli 2024

Publicatie van verplichte informatiecategorieën via de Woo-index

image for Publicatie van verplichte informatiecategorieën via de Woo-index image

Juliette Mies, Daniëlle Huijdts en Peter Seignette zijn adviseur bij PBLQ. Walter Hulsker en Jelmer Schreurs zijn respectievelijk directeur en consultant bij Ecorys

In opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties voert PBLQ in samenwerking met Ecorys een uitvoeringstoets uit. Deze toets heeft betrekking op de laatste aanpassingen in de Woo die de publicatie van informatiex-categorieën via een centrale infrastructuur (de Woo-index) verplicht stellen. De Woo-index is een centraal platform waarop wordt doorverwezen naar documentcollecties die al elders door bestuursorganen op internet zijn gepubliceerd. Via deze toets wordt de uitvoerbaarheid inzichtelijk van de publicatie van verplichte informatiecategorieën voor decentrale overheden via de Woo-index, onder andere in termen van acties, kosten, scenario’s en alternatieven.

­De Wet open overheid (Woo), die op 1 mei 2022 in werking is getreden, regelt het recht van burgers op publieke informatie van de overheid, zowel van de rijksoverheid als van de mede­overheden. De uitvoeringstoets richt zich op mede­overheden: provincies, gemeenten, waterschappen en gemeenschappelijke regelingen. De Woo onderscheidt twee manieren waarop de overheid informatie openbaar dient te maken: op verzoek en actief. Ook worden bestuursorganen verplicht hun informatie actief openbaar te maken via een digitale (centrale) infrastructuur die door de minister van BZK in stand wordt gehouden. Deze verplichting was niet vanaf het begin van het wetstraject aanwezig, maar is in 2021 aan de wet toegevoegd in de vorm van artikel 3.3b en is niet in eerdere uitvoerings­toetsen meegenomen. Gedurende de ontwikkeling van een centrale infrastructuur is er een wijziging geweest in de opzet. Bij de initiële oplossing – het Platform Open Overheidsinformatie (PLOOI) – was een belangrijk uitgangspunt dat ieder bestuursorgaan de openbaar te maken documenten automatisch moest kunnen aanleveren. Onder andere op basis van een advies van het Adviescollege ICT-toetsing (AcICT) in december 2022 is besloten om de doorontwikkeling van de initiële oplossing, PLOOI, stop te zetten en een fundamenteel gewijzigd ontwerp te maken. Daarbij is uitgegaan van de aanbeveling van het AcICT over de vorm van deze oplossing, te weten: een verwijs­index (de Woo-index) en een zoekfunctie.

*Dit is het eerste deel van een artikel uit Od 37: Informatiewetten vertaald naar de praktijk. Verder lezen? Meld je dan hier aan voor een abonnement of vraag een gratis presentexemplaar op.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *