Voor het derde achtereenvolgende jaar organiseert het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid het programma Makers over de Vloer. Een week lang nemen kunstenaars hun intrek in Beeld en Geluid om te laten zien hoe zij materiaal dat ze in het archief vinden kunnen gebruiken in hun werk.
Het Nederlands instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum is de beheerder van een van de grootste audiovisuele collecties ter wereld. Niet alleen bevat deze collectie radio- en televisiemateriaal maar ook YouTube-video’s, objecten, geschreven media, podcasts en games. Het doel van Beeld en Geluid is om dat materiaal als “erfgoed voor de eeuwigheid” te bewaren. Of zoals het zo mooi op de website staat: het instituut wil “ieders leven in en met media versterken door die media te archiveren, te exploreren en te expliciteren waarbij het vrije denken en handelen in woord, beeld en geluid voorop staat.”
In het kader van de Dutch Media Week, van 30 september tot en met 10 oktober, organiseerde Beeld en Geluid het programma Makers over de Vloer. ‘De Dutch Media Week is het paradepaardje van Hilversum, dat laat zien hoe vooruitstrevend en spannend media zijn,’ legt Roos Wijnen uit. Wijnen is bij Beeld en Geluid verantwoordelijk voor projecten waarbij archiefmateriaal creatief wordt hergebruikt voor autonome kunstwerken. ‘Met Makers over de Vloer proberen we makers en creatieve denkers te inspireren om archiefmateriaal creatief her te gebruiken,’ zegt ze. ‘Zodat we kunnen laten zien dat het niet alleen interessant is voor onderzoekers en programmamakers maar ook voor kunstenaars.’
*Dit is het eerste deel van een artikel uit de speciale editie van Od in samenwerking met Stichting GO Fonds. Lees hier verder.