18 maart 2025

Beter Samen Werken aan een Open Overheid

image for Beter Samen Werken aan een Open Overheid image

Tekst Kimberly Rallis
Beeld Shutterstock

Stel je voor: je begint je werkdag zonder te hoeven zoeken naar documenten, zonder frustratie over onvindbare bestanden. Met een druk op de knop heb je precies wat je nodig hebt, klaar om aan de slag te gaan. Samenwerken binnen en buiten de (rijks)overheid wordt moeiteloos, en jij hebt meer tijd voor wat echt belangrijk is. Dat is waar het programma Beter Samen Werken (BSW) naar streeft met de werkomgeving van de (nabije) toekomst.

De weg ernaartoe begint bij een essentieel uitgangspunt: een betere informatiehuishouding. Informatie binnen de overheid is vaak versnipperd over netwerkschijven, e-mails en samenwerkruimtes. Dit maakt het beantwoorden van Woo-verzoeken, openbaar maken van informatie en samenwerken tijdrovend. De nieuwe werk­omgeving biedt een oplossing door digitale samenwerking eenvoudiger en informatiebeheer efficiënter te maken.

BSW werkt stap voor stap aan deze werkomgeving, waarbij het onderweg verschillende opties onderzoekt en test. Denk aan hergebruiken en integreren van bestaande technologieën, zoals geavanceerde zoekfuncties; gebruikmaken van samenwerkingstechnologieën als Teams of open source. Samen met gebruikers wordt via pilots geëvalueerd om te bepalen welke het beste bijdragen aan een toekomstbestendige digitale werkplek.


Noodzaak nieuwe werkomgeving

­Waarom deze nieuwe werkomgeving zo belangrijk is? Volgens programma­manager Toine van Oosterhout is het antwoord simpel: ‘De uitdagingen waar we als overheid voor staan, zoals transparantie, samenwerking en digitalisering, vragen om een radicaal andere manier van werken. Het programma Beter Samen Werken legt de basis voor een overheid die niet alleen belooft transparant te zijn, maar dat ook daadwerkelijk is.’

Voor de digitale werkomgeving wordt gezocht naar oplossingen op de markt voor ontbrekende functionaliteiten en om te vernieuwen. Momenteel worden oplossingen zoals Microsoft 365, MS-Teams en koppelingen met systemen als Digidoc Online en docGen getest, maar in toenemende mate wordt gekeken naar Open Source-oplossingen om de onafhankelijkheid van de rijksoverheid te versterken.

*Dit is het eerste deel van een artikel uit Od 42: Werkomgeving van de toekomst. Verder lezen? Meld je dan hier aan voor een abonnement of vraag een gratis presentexemplaar op.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *