In het boek 1984 schetst de bekende auteur George Orwell een dystopische wereld. Een wereld die zo akelig is dat je er niet zou willen leven. Een wereld waarin de overheid alles controleert en haar handelen voor de burgers volledig ondoorzichtig is geworden. Terwijl het uitgangspunt van publieke diensten nu juist is dat iedere handeling verantwoord kan worden. En de informatie waarop overheden hun besluiten baseren voor iedereen inzichtelijk is. Daarbij is er geen ruimte meer voor gewiste sms’jes of het ontbreken van actieve herinneringen.
Een overheid die in dienst van de burger werkt. Een burger die deze overheid kan controleren en ter verantwoording kan roepen. Een wereld waarin de actieve herinnering van de overheid er niet langer toe doet omdat haar handelen transparant is. In wat voor wereld leven we dan? Is dat ook een dystopische wereld of is dat democratie? Gaat dit door de Wet open overheid (Woo) werkelijk veranderen?
Transparante overheid
Dat onze (leef)wereld steeds verder digitaliseert, is geen nieuws meer. We zijn eraan gewend dat we altijd en overal informatie tot onze beschikking hebben. Zo vertellen nieuwsapps je 24/7 wat er in jouw omgeving en de wereld gebeurt en dienen sociale media steeds vaker als bron en middel om nieuws en kennis direct met de wereld te delen. Die toegang tot informatie gaat een stuk minder snel zodra je informatie van de overheid zoekt, ondanks het feit dat de Woo, en diens voorganger de Wet openbaarheid van bestuur (Wob), echt niet nieuw zijn.
*Dit is het eerste deel van een artikel uit Od 29: 1 jaar Woo. Lees hier verder