Tekst Inge Baars en Meerten Zegers
Beeld KIA
Digitalisering en AI ontwikkelen zich razendsnel. Tegelijk groeit de roep om open en transparante overheid. Online samenwerking en kennisdeling zijn daarbij cruciaal – community’s vormen daarin een onmisbaar instrument voor informatieprofessionals.
De Kenniscommunity Informatie en Archief (KIA) is daar een treffend voorbeeld van. Het platform biedt vakgenoten de ruimte om ervaringen uit te wisselen, kennis te delen en samen te werken aan innovatie. Dankzij een combinatie van online interactie en fysieke bijeenkomsten ontstaat een laagdrempelig netwerk waar vertrouwen en betrokkenheid centraal staan.
Communitymanagers Inge Baars en Meerten Zegers zetten zich dagelijks in voor de ontwikkeling van het platform. ‘KIA is een ontmoetingsplek voor iedereen die zich bezighoudt met informatiehuishouding bij de overheid,’ zegt Baars. ‘Hier ontdekken we samen wat er speelt in het vakgebied.’ Zegers vult aan: ‘Een goed georganiseerde informatiehuishouding stelt overheden in staat hun taken beter uit te voeren. Uiteindelijk profiteren burgers daarvan.’
Een vernieuwde koers
KIA werd in 2017 opgericht als kennisplatform. Sindsdien is er veel veranderd. ‘De ontwikkelingen gaan snel,’ zegt Zegers. ‘We hadden behoefte om als community meer te bereiken.’ In 2024 werd daarom een nieuwe koers ingezet. Met een gebruiksvriendelijk platform en de naamswijziging naar ‘Kenniscommunity’ wil KIA zich profileren als hét duurzame platform voor informatie- en archiefprofessionals. Doel: het actief delen van trends en ontwikkelingen die het vak verder brengen.
*Dit servicebericht verscheen in Od 45: Informatiebeheer 2030. Verder lezen? Meld je dan hier aan voor een abonnement of vraag een gratis presentexemplaar op.