Pas (er)op! gaat over informatiebeveiliging en de gedragsverandering die nodig is om die beveiliging te verbeteren. Het boek start met een korte inleiding over informatiebeveiliging, privacy en cybersecurity. De kern van het boek is hoe je mensen helpt bij bewustwording, verandering van gedrag en welke gedragsregels en interventies je hierop kunt plegen. In een stappenplan komen verschillende hulpmiddelen voorbij.
Eerste indruk van Pas (er)op!: het boek doet denken aan de for dummies-serie. De kaft appelleert aan veiligheid in het algemeen, met gele letters op een zwarte achtergrond. Het boek put uit praktisch toegepaste veranderkunde met bekend materiaal uit de gedrags- en organisatiepsychologie. Logische rijtjes, compact uitgelegd met toepassing op het vraagstuk informatiebeveiliging.
Wat Pas (er)op! voor de lezers van ons vak interessant maakt, is dat die lezers (ook) voor een verandervraagstuk staan. Weliswaar met schijnbaar veel minder spanning erop, maar toch… Het boek helpt om eenvoudig een eigen stappenplan te maken, gericht op informatiebeheer.
De mens
De auteurs benaderen informatiebeveiliging door in te gaan op het verschil en de overeenkomst met een ander belangrijk thema (privacy), relevante normenkaders, soorten maatregelen en de succesbepalende factoren. Die factoren zijn: financiën, techniek, organisatie en de mens. Lezers die betrokken en/of verantwoordelijk zijn voor ons vak informatiebeheer raad ik nu al aan te kijken hoe deze informatie voor klanten op hun website en voor collega’s op het intranet gepubliceerd staat. Mijn ervaring is: vaak is dat voor de nodige verbetering vatbaar.
*Dit is het eerste deel van een artikel uit Od 30: Dataficatie. Lees hier verder