14 april 2022

Hulp bij kennisintensieve bedrijfsprocessen en informatievoorziening

image for Hulp bij kennisintensieve bedrijfsprocessen en informatievoorziening image

Ondernemen met informatie is informatief en toegankelijk en heel geschikt voor zelfstudie. Het sluit aan bij opleidingen als: accountancy, bedrijfseconomie en bedrijfskunde, MER (milieueffectrapportage), fiscaal recht en economie, logistiek en economie en hbo-ict. Het is afgestemd op beroepscompetenties. Ik adviseer de auteurs ook archiefopleidingen toe te voegen.

De hoofdstukken starten met een lijstje van de belangrijke begrippen die behandeld worden, de navi- gatiewoorden. Elk hoofdstuk bevat een openingscasus die uitnodigt om de leerstof te bestuderen, het geeft de leerstof een kader. Voorbeelden verduidelijken de theorie. Focusartikelen zijn artikelen vanuit een (vak-) tijdschrift die verdere toelichting geven over het onder- werp. De samenvatting geeft de kern van het hoofdstuk weer. Het boek sluit af met illustratieverwijzingen, een literatuurlijst en een register. De drie delen in het boek zijn: bedrijven in actie; informatievoorziening als geheel en managen en ontwikkelen.

Digitaal verkrijgbaar
Voor een voorproefje op het boek, raadpleeg de achtste druk uitgegeven in 2013 (https://bit.ly/2UA2dEU). Daarin staan de eerste 44 pagina’s, inclusief de structuur van het boek, de delen/hoofdstukken, etcetera. Op Stuvia zijn ook samenvattingen van hoofdstukken van de negende druk tegen geringe kosten te verkrijgen (https://bit.ly/35BbByy). Tentamens zijn ook beschikbaar (https://bit.ly/3lCfZCX). De achtste (2013) en de negende druk verschillen niet veel. Studieboeken zijn tweedehands vanaf enkele eu- ro’s te koop. De eerste druk verscheen in 1993.

Waarom lezen?
Informatieprofessionals met informatie, informatie- objecten en archieven in een digitale omgeving hebben te maken met gegevens van organisaties en veel van de behandelde stof past naadloos op kennisintensieve be- drijfsprocessen en informatievoorziening. Basiskennis op hbo-niveau is voor de informatieprofessional een vereiste. Dit zelfstudieboek en de opgaven zijn geschikt voor zelfstudie en helpen informatieprofessionals bij hun beroepscompetenties. Mijn advies is om in de eigen organisatie een begeleider te vinden die kan helpen om vooruit te komen. Wegleggen bij vastlopen kan natuurlijk ook. Hoewel elk hoofdstuk apart is te bestuderen, zal de lezer bij deel en 1 en 2 eerder ongemak ervaren als hij de kennis uit de eerdere delen niet goed heeft verwerkt. Deel 3 is zeker apart te bestuderen. Juist met de werkervaring van de informatieprofessional zal die beter te verteren zijn dan voor studenten met geringe werkervaring. De auteurs geven aan dat zij ook andere onderwerpen hadden kunnen behandelen of de materie anders hadden kunnen ordenen. Het is ook een handig naslagwerk, om bij vraagstukken in het werk nog eens na te slaan. Het helpt de lezer vooruit, onder andere in de dialoog met collega’s in het vak en vergemakkelijkt het betrekken van ict bij belangrijke opgaven.

Ondernemen met informatie; informatiekunde, door Jan Snijders, Jan-Carel Bast en Bas Baalmans. Negende druk. Noordhoff, 2019.

Tekst André Plat

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *