Nienke Hidding is adviseur bij het Adviescollege Openbaarheid en Informatiehuishouding
Ruim 30 jaar na de vliegramp in de Bijlmer hebben nabestaanden nog steeds vragen. De ramp is omgeven door mysterie en de gebrekkige openbaarheid van de overheid is daar een van de oorzaken van. Een gesprek met enkele betrokkenen naar aanleiding van het advies dat het Adviescollege Openbaarheid en Informatiehuishouding uitbracht om de toegang tot de archieven over deze vliegramp te vergroten.
Een gebrekkige openbaarheid speelt niet alleen bij de Bijlmervliegramp, maar ook bij andere pijnlijke dossiers. Denk bijvoorbeeld aan de toeslagenaffaire, de gaswinning in Groningen of de adoptiedossiers. Bij de discussie over de informatie die hier wel of niet openbaar wordt gemaakt ligt de focus voornamelijk op de verantwoording, de reconstructie van het overheidshandelen. Dat is in eerste instantie niet gek. Men wil weten wat er is gebeurd en waar het is misgegaan. Maar door de focus vooral op verantwoording te leggen wordt voorbijgegaan aan een minstens zo essentieel belang, dat van de rechtzoekende burger en de waarde die deze informatie voor hem kan hebben. Daar ligt een probleem. Want openbaarheid kan bijdragen aan de verwerking van dit soort pijnlijke gebeurtenissen, kan duidelijkheid verschaffen en kan zelfs helpen bij het herstel van vertrouwen in de overheid.
*Dit is het eerste deel van een artikel uit Od 36. Verder lezen? Meld je dan hier aan voor een abonnement of vraag een gratis presentexemplaar op.
Tekst: Nienke Hidding
Beeld: Pexels