Tekst André Plat en Hans Mulder
Beeld Shutterstock
Vlaanderen zet sterk in op digitalisering en datagedreven beleid. Toch blijven er uitdagingen, zoals de groeiende cyberdreiging, het ontbreken van een uniforme AI-regelgeving en de afwezigheid van België in EDIC. Internationale samenwerking en een robuuste cybersecuritystrategie zijn essentieel om Vlaanderen technologisch te versterken en verder te positioneren als een slimme, innovatieve regio binnen Europa.
Het regeerakkoord (2024-2029) van de overheid in Vlaanderen ondersteunt de ambitie om van Vlaanderen een slimme en datagedreven regio te maken. Kenmerken zijn een gestroomlijnde en uniforme dienstverlening, te versterken met de inzet van AI en data-integratie. Een data government board (vergelijkbaar met NL Digitaal, Data Agenda Overheid) keurt beleidslijnen goed, stelt datastandaarden vast en geeft aanbevelingen voor databeveiliging. Een centrale databeheeromgeving zorgt voor efficiënte opslag, toegang en verwerking van gegevens. Dit omvat ook het vermogen om grote datasets te hanteren en real-time-data-analysemogelijkheden te bieden.
Strategische beleids- en I&T-principes
In Vlaanderen worden met betrekking tot data de volgende beleidsprincipes gehanteerd: maximaliseren schaalvoordelen door samenwerking, openbare gegevens geschikt maken voor open data, het garanderen van datavertrouwelijkheid en veiligheid (cyber & informatie) en datagedreven beleidsondersteuning. Enkele voorbeelden van uitgewerkte beleidsprincipes zijn: Data United voor kleinere gemeenten en de open data portalen van bijvoorbeeld Antwerpen en Gent, Digitaal Vlaanderen en Geopunt, het geoloket van Vlaanderen.
De datagerichte I&T-principes zijn: het principieel werken op open standaarden, het gebruiken van authentieke bronnen en/of basisregistraties, het implementeren van centraal informatiebeheer en het versterken van data governance. Enkele voorbeelden van standaarden zijn OSLO, MAGDA, CRAB (vergelijkbaar met onze BAG) en LB Bus.
Ook wordt aandacht besteed aan data governance: implementeer een data governance framework om de kwaliteit van gegevens te waarborgen. Dit zorgt voor consistente datastandaarden en biedt beleidsmakers de middelen om beslissingen te nemen op betrouwbare gegevens.
De kracht van data
Vlaanderen heeft de afgelopen jaren dus significante stappen gezet in datagedreven besluitvorming en data-uitwisseling. Een van de hoekstenen van deze ontwikkeling is Athumi, een Data Utility Company die een open en veilig kader biedt voor het beheer en de uitwisseling van gegevens. Athumi stelt burgers en bedrijven in staat om op een transparante en controleerbare manier toegang te krijgen tot hun eigen data, met respect voor privacy en veiligheid. Athumi is een voorbeeld van hoe Vlaanderen inzet op data-soevereiniteit en de bescherming van burgerrechten in de digitale ruimte. Deze aanpak staat in contrast met veel Nederlandse initiatieven, die zich vaker richten op een decentrale en openmarktbenadering waarbij private partijen een grotere rol spelen.
*Dit is het eerste deel van een artikel uit Od 43: data, doe er wat mee! Verder lezen? Meld je dan hier aan voor een abonnement of vraag een gratis presentexemplaar op.