Wie is met de invoering van de Omgevingswet verantwoordelijk voor de duurzame toegankelijkheid van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO)? Het Nationaal Archief zocht dit uit voor een onderdeel van DSO: de landelijke voorziening.
Het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) bestaat uit een aantal onderdelen. Een landelijke voorziening (DSO-LV) én lokale systemen van overheden. De digitale informatiestroom bestaat uit informatie die overheden in DSO plaatsen. En de gegevens en documenten die ze uitwisselen met DSO-LV. DSO-LV zorgt er o.a. voor dat informatie van overheden op de juiste plek beschikbaar komt: het Omgevingsloket. Dit is de centrale plek waar de informatie over de leefomgeving onder de Omgevingswet samenkomt. En waar initiatiefnemers, overheden en burgers snel kunnen zien wat volgens die wet is toegestaan.
De belangrijkste constatering van het Nationaal Archief is dat geen enkele partij verantwoordelijk is voor de duurzame toegankelijkheid van alle informatie in de DSO-LV. Maar dat alle betrokken partijen geheel verantwoordelijk zijn voor de duurzame toegankelijkheid van een deel van de informatie. Namelijk de informatie die ze zelf creëren en verwerken. Dat geldt ook voor gedeelde informatie.
Bron: Nationaal Archief