Od, editie 43

Wil je ook lezen over de laatste ontwikkelingen in het vakgebied van de informatieprofessional? Over best practices, samenwerking, persoonlijke ontwikkeling, valkuilen en dilemma’s? Meld je dan hier aan voor een abonnement of vraag een gratis presentexemplaar op. In de laatste editie van Od komen onder andere aan bod:

Verantwoord datagebruik
Data en digitalisering veranderen het openbaar bestuur fundamenteel. Besluitvorming wordt steeds meer beïnvloed door algoritmen, en overheden worstelen met vraagstukken rond gegevensbeheer, transparantie en ethiek. Hoogleraar publieke innovatie Albert Meijer reflecteert op deze ontwikkelingen, bespreekt de balans tussen technologie en politiek en belicht de noodzaak van een doordachte digitale strategie. Hoe zorgen we voor verantwoord en effectief datagebruik in de samenleving?

Publieke dataruimte
De Nederlandse erfgoedsector werkt al 10 jaar aan het ontwikkelen en implementeren van afspraken, standaarden en voorzieningen, waardoor informatie over erfgoed van verschillende organisaties vanuit de bron met elkaar verbonden kan worden. Dit artikel schetst de stappen naar zo’n publieke dataruimte voor cultureel erfgoed en het belang van werken aan de kwaliteit van informatie over erfgoed.

Reynaert de Vos
Hoe breng je de werelden van gegevensbeheer en informatiebeheer dichter bij elkaar? Dat is een uitdaging waar veel organisaties mee worstelen. Het Nationaal Archief publiceerde recent de handreiking Duurzame toegankelijkheid van gegevens om die brug te slaan. Dit leidde tot een samen­werking met DAMA NL, een organisatie die zich richt op data­management. Om het belang van samenwerking tussen informatie­management en datamanagement te benadrukken, gingen experts uit beide vakgebieden met elkaar in gesprek. Ze gebruiken de fabel van Reynaert de Vos als metafoor.

Vlaanderen
Vlaanderen zet sterk in op digitalisering en datagedreven beleid. Toch blijven er uitdagingen, zoals de groeiende cyberdreiging, het ontbreken van een uniforme AI-regelgeving en de afwezigheid van België in EDIC. Internationale samenwerking en een robuuste cybersecuritystrategie zijn essentieel om Vlaanderen technologisch te versterken en verder te positioneren als een slimme, innovatieve regio binnen Europa.

Gezamenlijke datastrategie
In de huidige tijd, waarin data een steeds belangrijkere rol spelen, is het voor de waterschappen essentieel om een gedegen datastrategie te ontwikkelen. Dit artikel beschrijft hoe de waterschappen komen tot een gezamenlijke datastrategie.