Od, editie 44

Wil je ook lezen over de laatste ontwikkelingen in het vakgebied van de informatieprofessional? Over best practices, samenwerking, persoonlijke ontwikkeling, valkuilen en dilemma’s? Meld je dan hier aan voor een abonnement of vraag een gratis presentexemplaar op. In de laatste editie van Od komen onder andere aan bod:

Betekenisvolle transparantie
Wat betekent transparantie écht in de praktijk? Onderzoeker Erna Ruijer verkent hoe overheden niet alleen documenten, maar vooral antwoorden moeten bieden. Transparantie moet bijdragen aan vertrouwen, en dat vraagt om nieuwe vormen van communicatie tussen overheid en burger.

Bemiddelen over openbaarheid
Waar voorheen juridische procedures centraal stonden, biedt de Wet open overheid ruimte voor dialoog. Bemiddelaar Janny Dierx deelt ervaringen uit bijna vijftig Woo-bemiddelingen. Die laten zien dat gesprek en maatwerk vaak effectiever zijn dan formele besluitvorming.

Dubbelinterview over openheid
Wat kunnen we leren van binnen- en buitenlandse ervaringen met openbaarmaking? Oud-topambtenaar Marjan Hammersma en NRC-journalist Jeroen Wester bespreken het belang van openheid, cultuurverandering en de rol van overheid en media in het versterken van democratische controle.

Transparantie en cultuur
Drie jaar na de invoering van de Woo blijkt transparantie nog geen vanzelfsprekendheid. Ombudsvrouw Marianne van den Anker pleit voor een fundamentele cultuurverandering binnen de overheid: van formele verplichting naar daadwerkelijke verbinding met de samenleving.

Den Haag als voorbeeld
Actieve openbaarmaking begint bij een op orde zijnde informatiehuishouding. De gemeente Den Haag ontwikkelde een eigen domeinarchitectuur en stelde een kwartiermaker aan voor de Woo. Daarmee laat de gemeente zien hoe beleid, uitvoering en technologie samen kunnen optrekken in transparantie.