24 november 2022

Dashboard voor digitale toegankelijkheid

image for Dashboard voor digitale toegankelijkheid image

Vanaf 2023 kunnen overheidsorganisaties in een dashboard zien of hun online kanalen voldoen aan de wettelijke eisen voor digitale toegankelijkheid. Dit dashboard is een product van het ICTU-programma DigiToegankelijk.

Veel online kanalen van de overheid, zoals websites en apps, voldoen nog niet aan de wettelijke eisen voor toegankelijkheid. Naar aanleiding van Kamervragen gaf staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Koninkrijksrelaties en Digitalisering) de opdracht voor een programma dat ervoor moet zorgen dat overheden sneller aan deze wettelijke eisen voldoen.

Dat programma is DigiToegankelijk. Daarin werkt ICTU samen met Logius, Gebruiker Centraal en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Het programma kreeg twee opdrachten van de staatssecretaris: het inrichten van een toezichthoudende functie en overheden ondersteunen bij het digitaal toegankelijk maken van hun websites en apps.

Het eerste product dat het programma oplevert is een dashboard, waarin te zien is welke websites en apps al voldoen aan de toegankelijkheidseisen. Het dashboard maakt gebruik van de verklaringen die overheidsorganisaties al publiceren in het register van toegankelijkheidsverklaringen. Daarnaast bundelt het programma informatie via een kennisplatform en gaat het leveranciers ondersteunen bij het op orde brengen van hun producten, waar het gaat om digitale toegankelijkheid. Ook brengt het overheden die hun websites en apps verbeteren in contact met communities van mensen met een beperking. Zodat hun gebruikerservaringen kunnen helpen bij het daadwerkelijk verbeteren van de digitale

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *