25 oktober 2023

Tips voor een digitale opruimdag

image for Tips voor een digitale opruimdag image

Voordat er visite komt, ruimen mensen doorgaans hun huis op: boeken terug in de kast, tijdschriften in de leesmand en schoenen netjes onder de kapstok. Dit is zo’n beetje wat er gebeurt bij de inrichting van Microsoft 365 (M365) als samenwerkruimte voor teams: collega’s komen bij je thuis op visite en dat zet aan tot een grote digitale opruimbeurt. Maar hoe doe je dat slim?

Eerst even over die digitale samenwerk­ruimte. Onze oude, vertrouwde digitale werkplek groeit stap voor stap van een individuele werkomgeving gericht op persoonlijke efficiëntie naar een omgeving voor productief digitaal samenwerken. De meest dominante partij in de digitale werkplek, Microsoft, positioneert M365 als een samenwerkingsplatform: ‘Wij leveren met Microsoft 365 een set aan tools om samenwerken te ondersteunen voor diverse groepen. Elke groep heeft zijn of haar eigen behoeften. Voor deze behoeften worden tools gekozen om samen te werken.’

Ultieme tool
Microsoft, maar ook andere leveranciers zetten in op een geïntegreerde omgeving waarin gebruikers worden gefaciliteerd om op een betrouwbare, effectieve manier samen te werken in verschillende groepen. Deze ontwikkeling heeft disruptieve gevolgen voor de inrichting van de digitale werkplek. De moderne digitale werkplek bestaat uit verschillende apps in een cloud-omgeving die door de organisatie beschikbaar zijn gesteld en digitaal samenwerken faciliteren. Twee belangrijke trends rond deze digitale (samen)werkplek zijn:

  • Medewerker als uitgangspunt. Meer dan ooit staan medewerkers centraal. Zij zijn immers het belangrijkste ingrediënt van een succesvolle organisatie. Waar de klantreis centraal staat in de interactie met klanten, wordt de Digital Employee eXperience (DEX) belangrijk. Bij DEX staat de interactie tussen de medewerker en de organisatie centraal. En dat is precies waar een digitale werkplek van nu aan moet voldoen.
  • Een sociaal platform voor informatievoorziening, kennisdeling en communicatie. Waar het voorheen nog alleen om informatievoorziening naar medewerkers ging, is de digitale werkplek tegenwoordig een sociaal platform. Met een blik op het dashboard – en een kop koffie in de hand – lezen gebruikers het nieuws van de dag, vinden ze de belangrijkste informatie en hebben ze toegang tot alle benodigde applicaties voor hun werk. Hierdoor is het de ultieme tool voor organisaties om het werk van medewerkers eenvoudiger, efficiënter en prettiger te maken.

*Dit is het eerste deel van een artikel uit Od 28: Microsoft Office 365. Lees hier verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *