De gemeente Houten heeft de dienstverlening (vormgeving, implementatie en hosting) wel aanbesteed. Over deze aanbesteding zegt Piet Woudt, de projectleider: “Het aanbesteden van diensten ging erg gemakkelijk. Open source stond centraal en we konden ons bij de aanbesteding helemaal focussen op de gewenste functionaliteit. Er was voldoende concurrentie.” Samenwerking Intussen is deze vereniging actief. Een commissie Roadmap heeft een lijst van te ontwikkelen functionaliteit opgesteld. Een commissie Richtlijnen heeft zich gebogen over de manier waar op dienstverleners zich moeten gedragen bij opdrachten uit de vereniging. Onder leiding van voorzitter Jan van de Straat, werkzaam bij de gemeente Haarlem, zijn op 24 september 2008 bij een notaris stukken voor de oprichting gepasseerd. Op 11 december zal de vereniging zich presenteren op het TYPO3gem-congres 2008 in Houten. Waar gaat het over?
Het initiatief bevordert de samenwerking, het streven naar open standaarden en het gebruik van open source software. Het idee om horizontale delen van de gemeentelijke informatiearchitectuur in te vullen met open source software en daar bij per productlaag de samenwerking te zoeken is veelbelovend. Opstap Een CMS blijkt een gemakkelijke opstap naar het gebruik van open source software. Deze keuze ligt voor de hand omdat internet een open source traditie heeft. Gemeenten die voor de keuze van een nieuw CMS komen te staan maken de volgende afwegingen:
Duidelijk is dat het gemeentelijke CMS in de komende jaren zal uitgroeien tot een kernapplicatie. De huidige functionaliteit is slechts een uitgangspunt. Belangrijk is de manier waarop de doorontwikkeling van de functionaliteit kan worden gerealiseerd. Hier hebben gemeenten vaak traumatische ervaringen omdat ze zich opgesloten voelen bij hun commerciële aanbieder. Wat maakt open source software nu zo interessant?
Gaat het lukken? Kijk op www.typo3gem.nl voor meer informatie. Jos Kruis is secretaris TYPO3GEM (in oprichting). |
1 januari 2009