1 juni 2011

Lenteprikkel

image for Lenteprikkel image

Wat hebben wij dit jaar toch een uitzonderlijke mooie voorzomer gehad. Eigenlijk kunnen hoogzomer en nazomer nu alleen maar tegenvallen. Dikke pech voor wie met de Paasdagen zo nodig naar Zuid- Spanje moest. Daar regende het bij achttien graden; hier sneuvelden de temperatuurrecords, maar droogden de dijken uit. Het is ook nooit goed. Het weer? Iedereen heeft het er over, maar niemand doet er wat aan. Behalve de weermannen en -vrouwen.

Wat hebben wij dit jaar toch een uitzonderlijke mooie voorzomer gehad. Eigenlijk kunnen hoogzomer en nazomer nu alleen maar tegenvallen. Dikke pech voor wie met de Paasdagen zo nodig naar Zuid- Spanje moest. Daar regende het bij achttien graden; hier sneuvelden de temperatuurrecords, maar droogden de dijken uit. Het is ook nooit goed. Het weer? Iedereen heeft het er over, maar niemand doet er wat aan. Behalve de weermannen en -vrouwen. Die weten het altijd weer net iets leuker te brengen, achter elke wolk schijnt toch weer de zon, het terrasweer krijgt toch nog een zeven (doe wel een trui aan) en gelukkig valt de zomer dit jaar in het weekend. Zij zijn de kampioenen van het relativeren.
Je kunt alles relativeren, in positieve maar ook in negatieve zin. ‘Dissatisfiers’ worden negatieve relativeringen ook wel genoemd. Een voorbeeld. De dienstverlening van de overheid is de afgelopen jaren heus wel beter geworden. Staat u nog wel eens langer dan tien minuten in de rij? Kunt u niet voor steeds meer zaken bij de elektronische overheid terecht? Krijgt u niet keurig, per kerende mail, een bevestiging van de ontvangst van uw klacht? U staat er niet bij stil, want u vindt dat allemaal normaal. Het was vroeger gewoon slecht, nu is het gewoon en morgen vindt u het weer slecht, want alles kan beter – kijk maar om je heen.
Voor beter presteren krijg je niet altijd de dank van het publiek. Natuurlijk, er zullen altijd fouten worden gemaakt en die worden in de publiciteit eerder uitvergroot dan behaalde successen. Daar moet je tegen kunnen. Vier je successen, zet zelf eens een pluim op je hoed als een ander het niet doet. De overheid beleeft moeilijke tijden: er moet heel wat meer met heel wat minder. Dat werkt niet voor iedereen even motiverend. Maar veel aanstormend talent met lentekriebels, ziet daar nu juist wel een uitdaging in. Geef het de ruimte!

 

kees.duijvelaar@gmail.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *