3 december 2021

Onbeschroomd online

image for Onbeschroomd online image

Of het nu gaat om werk zoeken, een zorgverzekering afsluiten of de CoronaCheck-app installeren… De overheid doet steeds vaker een beroep op onze digitale vaardigheden. Helaas ontbreken die vaardigheden bij veel Nederlanders. Stichting Digisterker werkt aan hun digitale zelfvertrouwen.

Volgens het CBS behoort Nederland tot de Europese koplopers, als het gaat om het aantal inwoners dat vaardig is met het gebruik van internet, computer en software. Uit onderzoek van vorig jaar bleek dat de helft van de Nederlanders tussen 16 en 75 jaar beschikt over meer dan basale digitale vaardigheden. Daar tegenover staat dat ruim 4 miljoen Nederlanders juist niet mee kunnen komen in onze steeds digitalere wereld, volgens Piet Boekhoudt, directeur van Stichting Digisterker. ‘Dat is een groot maatschappelijk probleem. Het aantal niet-digivaardige Nederlanders zegt bovendien niet alles over de omvang van de problematiek,’ zegt hij. ‘Of je digitaal vaardig of niet bent, gaat verder dan alleen de kennis van de knoppen. Digitale vaardigheid hangt ook af van de complexiteit van je situatie en van de digitale dienstverlening waar je mee te maken krijgt.’

*Dit is het eerste deel van een artikel uit de speciale editie van Od in samenwerking met Stichting GO Fonds. Lees hier verder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *