12 februari 2024

Op weg naar prachtige verbetering

image for Op weg naar prachtige verbetering image

De provincie Zuid-Holland is in 2023 gestart met de realisatie van de informatietransitie. In dit artikel beschrijft programmamanager Anne van Veen de aanleiding, aanpak en de resultaten van dit meerjarige ingrijpende programma.

In Zuid-Holland groeide enkele jaren geleden het ongemak over de wendbaarheid en de toekomst­bestendigheid van het informatiebeheer. De tweejaarlijkse inspectierapportage van de provincie­archivaris onderschreef de noodzaak om in actie te komen. De komst van de Woo (Wet open overheid) en andere aanstaande digitale wetgeving voedde de behoefte aan een analyse en een strategisch advies op het informatiebeheer. Dat advies kwam, en was aanleiding tot urgente actie. Informatiebeheer is jarenlang een ondergeschoven kindje geweest dat binnen de provincie niet de erkenning en waardering kreeg die het verdient.

Kansen van datagedreven werken
Het strategisch advies kent gelukkig niet alleen maar kommer en kwel. Het geeft ook de kans op een “prachtige verbetering”. Het advies bevat de uitnodiging om informatie – naast de mens en geld – te zien als een belangrijk en waardevol bedrijfsmiddel. Waardevolle en kostbare middelen wil je gericht inzetten en je wilt er zeker van zijn dat ze het beoogde doel dienen. Het tweede deel van het advies luidt dan ook: zet een stuur op je informatiedomein. Het wenkend perspectief komt tot volle wasdom in het derde deel van het advies. Want als Zuid-Holland de basis van het informatiebeheer goed op orde heeft, en daarop stuurt zodat de basis op orde blijft, dan bezit de provincie een schat aan informatie en data. Daarmee kan ze haar positie en functioneren, de besluitvorming en de verantwoording daarover met feitelijke analyses en inzichten onderbouwen. Met andere woorden: het datagedreven werken biedt grote kansen om de transformatie naar een echt digitale provincie te faciliteren.

*Dit is het eerste deel van een artikel uit Od 33: Kwaliteitsawards. Lees hier verder

De inschrijving voor de Od Kwaliteitsawards 2024 is geopend! Verdient jouw organisatie de aanmoedigingsprijs? Schrijf je dan nu in via het aanmeldformulier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *