16 juni 2021

RDDI ontwikkelt Wob-hulp-infographic

image for RDDI ontwikkelt Wob-hulp-infographic image

Om organisaties te helpen hoe zij Wet openbaar bestuur (Wob)-verzoeken het beste kunnen afhandelen heeft het Rijksprogramma voor Duurzaam Digitale Informatiehuishouding (RDDI) de Wob-hulp-infographic ontwikkeld.

De infographic is een samenvatting van voorbeelden uit de praktijk in de informatiehuishouding waarmee je informatieverzoeken kunt versnellen en verbeteren. Een departement betrekt bijvoorbeeld op een succesvolle manier het management bij het verbeteren van de informatiehuishouding. Een ander departement bevordert het slim weglaten van inhoud die openbaarmaking belemmert door het organiseren van schrijfcursussen.

De basis van de infographic is het onderzoek naar ‘Verbeterpunten in de informatiehuishouding voor een tijdige en kwalitatief goede afhandeling van Wob-verzoeken’, uitgevoerd bij departementen en uitvoeringsorganisaties tussen juli 2020 en januari 2021. Er zijn drie niveaus van verbeteringen: informatiehuishouding algemeen, processen informatiehuishouding en proces behandelen Wob-verzoeken.

In de onlangs door de Tweede Kamer aangenomen initiatiefwet open overheid (Woo) is opgenomen dat de termijn voor het afhandelen van Wob-verzoeken wordt teruggebracht. De Woo zal naar verwachting in 2022 in werking treden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *