27 september 2019

Smart Humanity 2019 programma is bekend

image for Smart Humanity 2019 programma is bekend image

Op 14 november verzamelen de informatieprofessionals van Nederland in de Openbare Bibliotheek Amsterdam voor het jaarlijks KNVI-event ‘Smart Humanity’. Net als voorgaande jaren staat er een inspirerend, innovatief en breed georiënteerd aanbod van presentaties, lezingen en workshops geprogrammeerd, waarin alle aspecten van de moderne (digitale) informatiedienstverlening aan de orde komen.

Op 14 november verzamelen de informatieprofessionals van Nederland in de Openbare Bibliotheek Amsterdam voor het jaarlijks KNVI-event ‘Smart Humanity’. Net als voorgaande jaren staat er een inspirerend, innovatief en breed georiënteerd aanbod van presentaties, lezingen en workshops geprogrammeerd, waarin alle aspecten van de moderne (digitale) informatiedienstverlening aan de orde komen.

Dit jaar zijn er ook een aantal ‘creatie’-sessies opgenomen in het programma. Sessies waarin u samen met collega’s werkt aan een concreet resultaat. Specifiek voor informatiebeheerders zijn er creatiesessies waarin u een Od kunt helpen maken, een marketingcommunicatieplan maakt of een plan maakt om grip te krijgen op ongedeelde informatie.

Op Smart Humanity krijgt u inzicht in alle aspecten van het vak: die van vandaag de dag én van morgen. Het gaat dan niet alleen om techniek, maar juist ook om nieuwe kennis, inzichten, vaardigheden en attitude. Daarnaast biedt Smart Humanity u een unieke kans om kennis te maken met, en te leren van collega’s uit aanpalende vakgebieden, zoals de bibliotheek, datamanagement en ICT.

Het programma heeft, kortom, voor iedereen veel te bieden. Kies een bekend thema of juist een sessie net buiten uw comfortzone. Vaak zorgt het onverwachte voor inspiratie. Gedurende de dag (van 9:15 tot 17:00 uur) kunt u kiezen uit de volgende vijf thema’s:

Smart User
Professionele gebruikers en eindgebruikers aan het woord!

Van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Laurentien der Nederlanden tot taalambassadeurs, van Mariëtte Hamer, voorzitter van de SER tot Lara de Brito, wethouder in Wageningen, van Europarlementariër Agnes Jongerius tot Maurice de Greef, professor leereffecten: alle sprekers nemen u mee in hun ervaring met de digitale transitie in werk, beleid en dagelijks leven. Zij namen de uitnodiging aan om met ons in gesprek te gaan: om een brug te slaan. Kom naar ze luisteren en ga in gesprek!

Tijdens Smart User leren zij ons, de informatieprofessionals, hoe SMART de (eind) gebruiker moet zijn om een digitale weg te kunnen vinden. Waar zij mee te maken krijgen en waar ze behoefte aan hebben, waarom zij samenwerking met ons, de informatieprofessionals, zoeken én nodig hebben, en vice versa. Dat gaat van digitaal moeten communiceren met de school van je kind tot online herhaalrecepten aanvragen; van mensen op de werkvloer die bruikbare digitale systemen nodig hebben tot beleid waar je verantwoordelijk voor bent digitale handen en voeten geven; en last but not least, hebben we een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor mensen die beperkt digitaal vaardig zijn (2,5 miljoen mensen in Nederland).

Deze vooraanstaande sprekers nemen de tijd om op het KNVI-congres inzichtelijk te maken dat digital skills en digitale communicatiesystemen agendapunten zijn voor alle partijen: de informatieprofessional én de (eind) gebruikers van de producten en diensten.

Smart Citizen
De gelukkige burger, over duurzame toegankelijkheid voor iedereen!

In de twee documentaires die de KNVI | SOD heeft uitgebracht (Alles is Informatie en TOEGANG!) constateren de ‘hoofdrolspelers’ dat toegang tot informatie de burgers veel kansen en mogelijkheden biedt. Tegelijkertijd is de constatering dat gelijke toegang voor iedereen in de praktijk niet bestaat. En met de verdergaande digitalisering, automatisering, informatisering en dataficering neemt ook het belang van duurzame toegankelijkheid voor iedereen toe. Het Smart Citizen-concept biedt de burger de mogelijkheid om invloed uit te oefenen op technologische ontwikkelingen en toepassingen in zijn leefomgeving. Hoe werkt dat in de praktijk en welke rol speelt de informatieprofessional hier in?

Smart Data
De wijze onderzoeker, over ‘data-isme’

Van waterbeheer tot kunstmatige intelligentie en alles wat er tussenin zit. Het draait om de kennis van mensen en het juist benutten daarvan. Hoe neem je burgers mee in besluitvorming? Welke ethische richtlijnen worden gehanteerd? Hoe visualiseer je data in begrijpelijke vormen? Hoe maak je data toegankelijk? Een interessante reeks deskundigen en spraakmakers neemt ons mee naar een wereld waarin we kennis nog slimmer benutten.

Smart Ethics
De praktische mens, over de hectiek rond professionele ethiek

Met de komst van mobiele telefoons, slimme horloges, slimme auto’s, slimme hartslagmeters enzovoort dringt technologie door in alle facetten van ons dagelijks leven. Nieuwe technologie, zoals kunstmatige intelligentie, faciliteert deze slimme tools en brengt ze nog makkelijker binnen handbereik. Dat leidt tot lastige ethische vragen: moet je alles willen wat mogelijk wordt (zoals killerrobots)? Welke maatschappelijke waarden zijn van belang bij de inzet van deze technologie? Welke meerwaarde voor de gebruikers brengt deze technologie? Moet je de gebruikte algoritmes controleren? Welke wetgeving moet worden aangepast, en hoe doen we dat dan? De antwoorden op deze en andere vragen onderzoeken we tijdens Smart Humanity 2019.

Smart Pro
De krachtige professional, blijvend competent

Informatiebeheer staat meer in de belangstelling van organisaties dan ooit tevoren. Dat is logisch. In tijden van information overload stijgt het belang van duurzaam toegankelijke informatie. Eigenlijk willen we binnen enkele seconden de informatie geordend, beschikbaar, toegankelijk, gemetadateerd en beveiligd hebben. Informatiebeheerders kunnen dit regelen. Binnen dit thema kunt u deelnemen aan een aantal workshops waarin u concrete resultaten boekt die u helpen uw afdeling goed te positioneren binnen uw organisatie.

Alle informatie over Smart Humanity 2019 vindt u op de eventwebsite,

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *