Een thema arbeidsmarkt in beweging komt natuurlijk niet uit de lucht vallen. Het zingt al een tijdje rond dat het binnenhalen van goede medewerkers in het informatiebeheer niet eenvoudig is. Als buitenstaander merk je dat op, maar vervolgens ga je weer over tot de orde van de dag. Dat geldt natuurlijk niet voor organisaties die zich richten op het werven van personeel. Of dat nu voor een opdrachtgever is of voor eigen trainees, deze organisaties merken duidelijk de krapte op de arbeidsmarkt. We vroegen acht intermediairs naar hun ervaringen van de laatste tijd: hoe zij deze krapte te lijf gaan en welk advies zij hebben voor de zoekende organisaties.
Thorwald Nienhuis van Brockmeyer maakt de problematiek van de huidige arbeidsmarkt duidelijk met een aantal cijfers: in de afgelopen 12 maanden zijn er 35.943 vacatures in de informatievoorziening gepubliceerd. In mei 2022 staan er nog iets meer dan 6.000 vacatures open in de informatievoorziening. En dat in een krappe arbeidsmarkt: volgens opgave van het CBS zijn er 133 vacatures beschikbaar voor elke 100 werkzoekenden.
Deze situatie is voor iedereen herkenbaar. Ferdi Mac Gillavry van KBenP Talent zegt: ‘Eigenlijk zijn vraag en aanbod de afgelopen jaren compleet omgedraaid.’ Remco Blommesteijn van Quest4 merkt dat ook en ziet een aantal duidelijke oorzaken: ‘Net als in de gehele (ict-)arbeidsmarkt is er ook een enorm tekort aan goede informatiebeheerders. De nieuwe Archiefwet, de Wet open overheid en andere regelingen versterken dit proces. Het voeren van goed informatiebeheer is hot en informatiebeheer staat in de spotlights in een wereld die steeds meer data produceert. De druk op de arbeidsmarkt is hierdoor enorm. Achterstanden moeten worden weggewerkt, er moet worden geschoond, de AVG stelt extra eisen, projecten moeten worden opgestart, werkprocessen moeten worden gedigitaliseerd en informatie moet actief openbaar gemaakt worden. En dit allemaal dient ook nog eens “nu” te gebeuren voor vele honderden overheidsorganisaties, elke organisatie is immers zelf verantwoordelijk voor het maken van een plan.’
*Dit is het eerste deel van een artikel uit Od 21: Arbeidsmarkt in beweging. Lees hier verder