21 november 2012

#twinterview met DIV’er 1.0 en DIV’er 2.0

image for #twinterview met DIV’er 1.0 en DIV’er 2.0 image

Voorstellen in 140 tekens
Maar wie zijn DIV’er 1.0 en DIV’er 2.0? We vermoeden dat alle lezers van Od collega’s (of zichzelf) herkennen in onderstaande profielen:

DIV-er 1.0
DIV-er 2.0
Twitterprofielen van DIV’er 1.0 en 2.0

Voorstellen in 140 tekens
Maar wie zijn DIV’er 1.0 en DIV’er 2.0? We vermoeden dat alle lezers van Od collega’s (of zichzelf) herkennen in onderstaande profielen:

DIV-er 1.0
DIV-er 2.0
Twitterprofielen van DIV’er 1.0 en 2.0

Achter drie computers werd er een uur lang voluit getwitterd (onderbroken voor een korte koffiepauze door DIV’er 1.0) over het vakgebied, veranderingen en persoonlijke ambities. De telefoons en outlook stonden uit bij DIV’er 2.0 en DIV’er 1.0 werd ondersteund door al zijn kamergenoten tijdens het interview.
De eerste vragen gingen over waarom DIV’er 1.0 en 2.0 zijn gestart met dit project en wat de eerste bevindingen zijn. 2.0 reageerde het snelste dat ze veel ontwikkelingen uit de DIV-wereld wil laten zien. Het verschil tussen de 1.0- en de 2.0-benaderingen maken ze op deze manier duidelijk. Met behulp van Twitter denken anderen sneller en makkelijker mee met je problemen. Vaak komt daarbij dan een oplossing uit onverwachte hoek. DIV’er 1.0 had voor deze vraag twee tweets – 280 tekens – nodig om uit te leggen dat hij leuke reacties krijgt, soms commentaar krijgt dat hij zeurt (naar eigen zeggen, aard van het beestje) en dat hij probeert zijn werkende leven te laten zien.

Veranderingen in het vakgebied, toen en nu
De oude rot in het vakgebied is natuurlijk DIV’er 1.0; voor hem dus ook de vraag wat de grootste verandering in het vakgebied is geweest. Hij gaf aan dat dit niet de digitalisering was, want daar wordt al vijftien jaar aan gewerkt. Wat de grootste impact voor hem had, was dat er meer achter de pc werd gezeten en dat de Basis Archief Code (BAC) bij zijn organisatie werd afgeschaft. Steeds meer wordt er vooraf numeriek gearchiveerd, waardoor het traditionele DIV-werk minder wordt. 1.0 ziet dit als een bedreiging, ook al wordt het verpakt als een kans. Hij ziet zijn werk (dat hij erg leuk vindt) minder worden. De BAC is natuurlijk jarenlang een vaste standaard geweest in het DIV-vakgebied en daardoor heeft de afschaffing hiervan een grote invloed op het dagelijks DIV-werk. Via @Od_online kunt u op deze stelling reageren, hoe u dat ervaren heeft.
DIV’er 2.0 is relatief nieuw in het vakgebied en voor haar dan ook de vraag wat de grootste verandering is die ze wil gaan realiseren. De eerste reactie was het afschaffen van de DIV-afdeling, maar dit was een kleine steek onder water naar haar collega’s op de afdeling. De vervanging organiseren en inregelen is op dit moment voor hun organisatie een logische stap. Op die manier kan iedereen nu eens echt digitaal gaan werken. DIV’er 2.0 ziet daar volop kansen.

Persoonlijke toekomstplannen
De toekomstplannen van DIV’er 2.0 zijn zeer ambitieus te noemen. Uit haar functioneringsgesprek in augustus1 bleek dat ze zich kan gaan doorontwikkelen tot I-adviseur. Zelf gaf ze in het interview aan dat het daar niet stopt, maar dat ze misschien ooit CIO wil worden. Maar voor nu wil ze eerst het informatiemanagement beter op de kaart gaan zetten. DIV’er 1.0 heeft geen duidelijk toekomstdoel, wel geeft hij aan dat hij wil mee veranderen met de organisatie. Hij wil graag blijven doorwerken en heeft het na al die jaren nog steeds naar zijn zin.
Uit de functioneringsgesprekken in augustus bleek ook dat beiden werk moeten gaan maken van een opleidingsplan. DIV’er 2.0 kijkt naar een cursus adviesvaardigheden, eerst wil ze vooral werken aan competenties, de inhoud komt later wel. Inhoudelijke kennis haalt ze trouwens vooral van blogs, discussiefora, Twitter, congressen etc. DIV’er 1.0 schrok er in eerste instantie van dat hij nu daadwerkelijk aan de slag moet met cursussen. Hij had aangegeven dat hij een cursus Excel wilde gaan volgen. Deze heeft hij ook gekregen, maar helaas ging dat over Excel 2003, terwijl zijn afdeling net is overgestapt naar 2010.

Verschillende werkzaamheden
Het verschil tussen DIV’er 1.0 en 2.0 wordt goed duidelijk als we de antwoorden teruglezen op de vraag wat ze anders zouden doen, als ze op woensdagochtend geen interview hadden gehad. DIV’er 1.0 had dan waarschijnlijk zijn werkvoorraad ‘evenementenvergunningen’ weggewerkt. DIV’er 2.0 gaf direct een hele waslijst van zaken die ze had kunnen doen, zoals plannen schrijven, processen uitwerken en afdelingen bezoeken; en hoog op haar verlanglijstje staat de Product Diensten Catalogus maken. Een ‘gezellige drukte’ dus, volgens eigen zeggen.
Hieruit valt op te maken dat DIV’er 2.0 midden in de organisatie staat en daarin hard aan de slag is om veranderingen te bewerkstellingen en de DIV-afdeling professioneler te maken. DIV’er 1.0 heeft oog voor wat er ook moet gebeuren, namelijk het wegwerken en archiveren van achterstanden.

Laatste vraag
De laatste vraag en de antwoorden van het interview zijn het beste als tweets weer te geven:

Twitter fragment

Het complete interview met DIV’er 1.0 en 2.0 is terug te lezen op: http://storify.com/Od_online/twinterview-1. Daar staan ook de antwoorden op extra vragen, over onder andere hoe ze in dit vakgebied terecht zijn gekomen; ook wordt het koffiepauzeritueel van DIV’er 1.0 toegelicht.2

De vraag is natuurlijk of DIV’er 1.0 en 2.0 echt bestaan, dat is aan u om te oordelen. De komende tijd blijven DIV’er 1.0 en 2.0 twitteren over hun werkzaamheden. In onze ivoren toren werken we een stuk digitaler dan we daadwerkelijk doen. DIV’er 1.0 wijst ons daar op, want zijn tweets zijn herkenbaar voor iedereen. Maar DIV’er 2.0 laat zien wat er nodig is om de verandering tot stand te laten komen en werkt daar ook hard voor. Laten we ze beide ondersteunen in de veranderingen die er aankomen. 

a.adema@gmail.com, Annemieke Adema is redactielid Od.


1 In de storify van het twinterview is ook de conversatie uit augustus terug te lezen over de functioneringsgesprekken en de opleidingsmogelijkheden.
2 De eerste dagen van DIV’er 1.0 en DIV’er 2.0 zijn na te lezen op: http://storify.com/nicolettekoedam/div-1-0-en-div-2-0-met-elkaar-ingesprek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *