30 maart 2021

Vaste domeinnaam voor overheidswebsites

image for Vaste domeinnaam voor overheidswebsites image

In de strijd tegen internetcriminaliteit gaat de overheid de komende jaren haar eigen websites en e-mails herkenbaarder maken. Daarmee moet het voor de burger duidelijker worden wanneer hij of zij zich in een betrouwbare digitale omgeving bevindt.

De wildgroei aan internetdomeinen van de overheid leidt tot een herkenbaarheidsprobleem van de digitale overheid, schrijft staatssecretaris Knops van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in een brief aan de Tweede Kamer. Momenteel kunnen burgers moeilijk onderscheid maken tussen echte en vervalste websites van de overheid, bleek uit recent onderzoek van onderzoeksbureau Kantar Public. Hierdoor hebben burgers over het algemeen weinig vertrouwen in websites van de overheid.

Een mogelijkheid om dit probleem aan te pakken is om alle overheidswebsites een vaste, herkenbare domeinnaam te geven. Driekwart van de ondervraagden van het onderzoek van Kantar Public bleek hier voorstander van te zijn, waarbij de domeinnaam .overheid.nl als favoriet naar voren kwam. De overheid volgt dit onderzoek en gaat inzetten op een overheidsbreed domeinnaambeleid. Zo zal Belastingdienst.nl bijvoorbeeld veranderen in Belastingdienst.overheid.nl.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *