28 februari 2025

Verantwoord gebruik van de schatkist aan data

image for Verantwoord gebruik van de schatkist aan data image

Tekst Moniek Verstegen
Beeld Pexels

Burgers verwachten steeds meer van hun gemeente: kortere wachttijden, snellere vergunningen en meer transparantie. Om aan die wensen tegemoet te komen, kunnen gemeenten process mining inzetten. Process mining is een relatief nieuwe techniek die inzicht biedt in wat er op de werkvloer gebeurt en waar het knelt, zodat gemeenten hun werkprocessen efficiënter kunnen inrichten. Het toepassen van process mining is echter geen tovermiddel. Welke uitdagingen komen er bij kijken en hoe kan samenwerking met de wetenschap van belang zijn?

Hoeveel tijd kost het in uw gemeente om een vergunning af te handelen? En hoe vaak loopt het ergens vast en weet niemand precies waarom? Veel gemeenten hebben complexe processen, die bovendien continu in beweging zijn door wijzigingen in wet- en regelgeving of door veranderende behoeften van inwoners. Achter elk van die gemeentelijke processen schuilt een schat aan data en met process mining krijgen gemeenten de kans om deze data slim te benutten.

Welzijn verbeteren

­Process mining is een relatief nieuwe techniek voor het analyseren en verbeteren van werkprocessen. Het maakt gebruik van event-logs, databases en andere informatiesystemen om inzicht te krijgen in hoe processen daadwerkelijk verlopen en waar knelpunten zitten. Het overbrugt zo de kloof tussen traditioneel proces­management en geavanceerde data-analyse. Bij de gemeente kan deze techniek ook waardevol zijn, denkt Hajo Reijers, hoogleraar process science aan de Universiteit Utrecht. ‘Process mining maakt inzichtelijk welke knelpunten er zijn in processen als vergunning­verlening, afvalbeheer of de afhandeling van meldingen in de openbare ruimte.’

Bovendien biedt process mining kansen om niet alleen de processen zelf, maar ook het welzijn van medewerkers te verbeteren. Reijers heeft bijvoorbeeld goede hoop dat zijn onderzoeks­gebied kan helpen in het verbeteren van het welzijn van werknemers, door inzicht te geven in processen die leiden tot stress of een burn-out.

*Dit is het eerste deel van een artikel uit Od 42: Werkomgeving van de toekomst. Verder lezen? Meld je dan hier aan voor een abonnement of vraag een gratis presentexemplaar op.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *