Od, editie 01

Klik hier voor de inhoud. De hoofdrubrieken in deze editie zijn:

Vernietigen?
Waarom kan ik niet gewoon alles bewaren? Waarom moeten we vernietigen? De antwoorden op deze vragen staan niet in de archiefwet. Toch is het goed voor informatieprofessionals om niet alleen te bewaren, maar ook om te vernietigen. Klik hier om het hele artikel te lezen.

Belangrijke les: start klein
De gemeente Ede kende tot voor kort geen procedure voor het vernietigen van digitale informatie. In 2015 werd daarom een protocol voor digitale vernietiging ontworpen. Archiefinspecteur Anastassia Adriaanse raadt aan klein te beginnen. Klik hier om het hele artikel te lezen.

Van documenten en de dingen die voorbijgaan
Het informatielandschap van de overheid bevindt zich in een overgangsfase van overwegend documentair naar meer gegevensgericht. Gegevens kunnen echter veel minder op traditionele wijze beheerd worden. Hoog tijd dus om rigoureuzer na te denken over hervorming, meent Rens Ouwerkerk. Klik hier om het hele artikel te lezen.

Bekende weg of nieuwe toekomst?
We staan op een kruispunt van digitaal vernietigen. We moeten niet aleen informatiestapels wegwerken maar ook het systeem van informatiebeheer en de kwaliteit van informatie verbeteren, aldus Mette van Essen. Klik hier om het hele artikel te lezen.

Project Di-Stroy
In theorie is het vernietigen van informatie goed geregeld, maar in de praktijk blijkt verzamel- en bewaardrang soms sterker. Het project Di-Stroy helpt de rijksoverheid bij het vernietigen van digitale informatie. Klik hier om het hele artikel te lezen.

Andere aanpak noodzakelijk
De Archiefwet 2021 is verouderd voor hij in werking treedt, zegt Theo Vermeer. Het is niet voldoende om in de memorie van toelichting een haakje aan te brengen naar de Uitvoeringswet AVG. Een krachtige en praktische aanpak is noodzakelijk. Klik hier om het hele artikel te lezen.

Rotterdamse aanpak moet datakerkhof voorkomen
Onderzoek van de gemeente Rotterdam naar de (on)mogelijkheden van het bewaren, beheren en vernietigen van informatie in databases leidt tot een actualisering van het gemeentelijk informatiebeheerbeleid, maar er zijn nog flink wat uitdagingen. Klik hier om het hele artikel te lezen.