2 december 2020

Stelsel basisregistraties krijgt wettelijke basis

image for Stelsel basisregistraties krijgt wettelijke basis image

Het gebruik van gegevens uit basisregistraties moet makkelijker worden, zodat de overheid beter datagedreven kan werken aan maatschappelijke opgaven. Het stelsel van basisregistraties krijgt daarvoor een wettelijke basis en de dienstverlening en kwaliteit worden verder verbeterd. Dat schrijft staatssecretaris Knops aan de Tweede Kamer.

Het gebruik van de gegevens uit basisregistraties neemt toe. Ze worden inmiddels ruim 40 miljoen keer per dag bevraagd. Bijvoorbeeld door overheden bij het verlenen van een vergunning of het uitkeren van een toeslag. En burgers en bedrijven bij het navigatie naar een adres of het opzoeken van huizenprijzen. In het stelsel van basisregistraties zijn deze gegevens met elkaar verbonden.

De basis van het stelsel is op orde, maar we zijn er nog niet, aldus Knoops. De overheid werkt steeds meer datagedreven; basisregistraties zitten in het hart van deze ontwikkeling. Daarvoor moeten gebruikers gegevens uit verschillende basisregistraties goed kunnen combineren. En de kwaliteit van deze gegevens moet op orde zijn.

Bron: Digitale Overheid