24 maart 2023

‘Archiveren moet je leren’

image for ‘Archiveren moet je leren’ image

Kan informatie bij overheden en andere (archief)instellingen worden beheerd door elk behoorlijk opgeleide persoon? Marianne Loef denkt het niet. Zonder beroepsopleiding voor en/of certificering van de archivaris komen kwaliteit en betrouwbaarheid van informatie en archief in Nederland zwaar onder druk te staan.

Een archivaris, of je hem nu bij deze oude naam noemt of een andere titel geeft, heeft een speciale vakkennis en verantwoordelijkheid. Dat is ongeacht het competentieprofiel of de plek waar deze professional werkt: het recente informatiebeheer, het klassieke archiefwezen, het toezicht of elders. Die speciale verant­woordelijkheid kan soms op gespannen voet staan met het belang van de organisatie waar de professional werkt en het is dan aan haar of hem om de belangen van goed archief- en informatiebeheer te verdedigen.

Grondprincipes
In een goede beroepsopleiding doe je niet alleen technische vakkennis op, maar leer je ook wat de grondprincipes van informatie- en archiefbeheer zijn, en krijg je de ethiek van het vak mee. Grondbeginselen en ethiek samen vormen de kern van de professionaliteit van de archivaris, naast een hoop technische detailkennis, ervaring en het beschikken over een netwerk. Laten we eens kijken naar een paar punten uit de internationale beroepscode:

  • De archivaris bewaakt de integriteit van het archief/de informatie en de garantie dat het een betrouwbare getuigenis van het verleden geeft en blijft geven. De archivaris moet objectief en onpartijdig zijn en dient elke druk te weerstaan om gegevens te manipuleren met de bedoeling feiten te verbergen of te verdraaien.

*Dit is het eerste deel van een artikel uit Od 21: Arbeidsmarkt in beweging. Lees hier verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *