29 juli 2021

Bibliotheken pasten dienstverlening in coronatijd snel aan

image for Bibliotheken pasten dienstverlening in coronatijd snel aan image

In het coronajaar 2020 pasten openbare bibliotheken hun dienstverlening snel aan aan de veranderde omstandigheden. Dat bevestigen de kerncijfers van het openbarebibliotheekstelsel die de KB jaarlijks uitbrengt in samenwerking met de Vereniging van Openbare Bibliotheken (VOB), Stichting Samenwerkende POI’s Nederland (SPN) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Zo organiseerden vrijwel alle bibliotheken een afhaalservice, werden er meer activiteiten georganiseerd op het gebied van leesbevordering en was er extra aandacht voor kwetsbare doelgroepen zoals ouderen, niet digi-vaardige burgers en kinderen.

Uit de kerncijfers blijkt dat 71 procent van de bibliotheken een bezorgservice opstartte, onder andere voor mensen die tot een coronarisicogroep behoren. Daarnaast bood 62 procent hulp bij basisvaardigheden, op het gebied van bijvoorbeeld taal of digitale vaardigheden. Verder schakelde 72 procent over op het aanbieden van telefonische of online spreekuren. Voor kinderen in het basisonderwijs leverden bibliotheken digitaal lesmateriaal ter ondersteuning van het thuisonderwijs en werden extra online activiteiten georganiseerd om lezen te stimuleren.

Bron: Koninklijke Bibliotheek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *