14 april 2021

CSR: cyberweerbaarheid moet prioriteit worden voor kabinet

image for CSR: cyberweerbaarheid moet prioriteit worden voor kabinet image

Het nieuwe kabinet moet inzetten op een integrale aanpak van cyberweerbaarheid, waarbij publiek-private samenwerking essentieel is. Dat adviseert de Cyber Security Raad (CSR) in het adviesrapport Integrale aanpak cyberweerbaarheid.

De CSR vindt dat cyberweerbaarheid topprioriteit moet worden voor het kabinet. Zij adviseert de ontwikkeling van een gedragen nationale cyberweerbaarheidsstrategie, het verbeteren van informatiedelingscapaciteiten en het stimuleren van wetenschappelijk onderzoek op het gebied van cybersecurity.

In het rapport staan maatregelen en adviezen samengevat in vijf concrete speerpunten: regie op samenwerking en informatiedeling, weerbare vitale processen, versterking onderzoek en onderwijs, realiseren van cybercrime-handhavingsketen en zorgplicht van leveranciers voor veilige producten en diensten. Deze speerpunten moeten de volgende regering ondersteunen bij het integraal versterken van de cyberweerbaarheid.

De integrale aanpak houdt in dat er regie is vanuit het hoogste politieke- en ambtelijke niveau en dat publieke, private en wetenschappelijke organisaties elkaar versterken. Volgens de CSR is hiervoor een investering van 833 miljoen euro nodig.

Zie hier het adviesrapport Integrale aanpak cyberweerbaarheid


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *