26 maart 2021

Digitaal Stelsel Omgevingswet kampt met problemen

image for Digitaal Stelsel Omgevingswet kampt met problemen image

De ICT van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) is instabiel en kampt met storingen. Dat meldt Gemeente.nu nadat een groeiend aantal overheden technische problemen ondervindt met het DSO.

Het DSO is het digitaal stelsel van het Omgevingsloket, het loket voor omgevings- en watervergunning. Hierin kunnen overheden onder meer omgevingsplannen publiceren en vergunningaanvragen ontvangen. Softwareleveranciers melden dat sinds meer overheden zijn begonnen met het testen van systemen in de DSO-keten, het systeem steeds meer hapert.

Om gemeenten te ondersteunen is de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) begonnen met het opzetten van DSO-werkplaatsen, waarin gemeenten samen met softwareleveranciers onderzoeken hoe zij de DSO-keten goed werkend kunnen laten krijgen. Pilots met deze werkplaatsen waren slechts ten dele succesvol: door updates van het DSO konden pilotgemeenten niet het gehele stelsel testen.

Dit voorjaar moet de Eerste Kamer groen licht geven voor de inwerkingtreding van de Omgevingswet, begin volgend jaar. De VNG liet al weten dat er noodvoorzieningen moeten komen indien het DSO onvoldoende functioneert bij inwerkingtreding van de Omgevingswet.