20 mei 2022

Fluitend naar je werk

image for Fluitend naar je werk image

Informatiebeheer krijgt eindelijk de positie en de aandacht die het verdient! Bij de gemeente waar ik werkzaam ben, zit de afdeling Informatievoorziening vol in een reorganisatie. Afgelopen jaar zijn ict- en informatiemanagement, informatiebeheer en archiefbewaarplaats samengevoegd tot een nieuwe afdeling.

Informatiebeheer wordt steeds meer een vast onderdeel van bijvoorbeeld aanbestedingen, maar wordt nu ook organisatorisch goed neergezet. Zo ontstaan nieuwe functies, waarbij informatiebeheerders niet alleen bewaartermijnen controleren, maar ook actief mee gaan werken in opgaven en projecten en werkzaam zijn bij de publieksbalie van de archiefbewaarplaats.

Hoe mooi is het dat eindelijk alle schotten tussen de “informatiedomeinen” worden verwijderd. Voor mijzelf is het niet meer dan logisch om de samenwerking op te zoeken met onder andere de functioneel beheerder en de informatiemanager. Uiteindelijk zijn de stad en de organisatie het best geholpen met een goede informatievoorziening.

Nu is een reorganisatie leuk en aardig, maar op persoonlijk vlak begint de reis dan pas. Want hoe zorg ik als informatieprofessional er zelf voor dat ik mee kan groeien met de belangen en behoeftes van de stad en organisatie? Hoe zorg ik er zelf voor dat ik de schotten verwijder die een goede dienstverlening in de weg staan? Ik merk al gauw dat collega’s – als het gaat om het oppakken van cursussen – zich te veel focussen op het opdoen van kennis. Kennis is belangrijk, maar het werken met je talenten en vanuit je kracht is misschien nog wel belangrijker. Ga eens aan de slag met je adviesvaardigheden, start een persoonlijk ontwikkeltraject om beter te weten wat jou energie geeft. Door de combinatie van kennis en vaardigheden (wat drijft me in mijn werkzaamheden), help je uiteindelijk niet alleen de organisatie, maar ook jezelf.

Wie wil niet fluitend naar z’n werk? Dus trek je stoute schoenen aan en blijf jezelf ontwikkelen! Dat mag je jezelf best gunnen.

*Dit artikel is geschreven door Bart Hekkert en verscheen oorspronkelijk in Od 19 in april 2022.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *