6 oktober 2016

Informatie delven. De jouwe

image for Informatie delven. De jouwe image

Zo ver is het gelukkig nog niet. Zoiets weten alleen de Googles en Facebooks, vanwege je klikgedrag, maar je baas niet!

Zo ver is het gelukkig nog niet. Zoiets weten alleen de Googles en Facebooks, vanwege je klikgedrag, maar je baas niet!
Maar zijn het wel alleen Google en Facebook die alles over je weten? Misschien besef je het niet, maar zelfs jouw telefoon onthoudt exact waar je bent en was. Check het maar. Met wie deelt hij dat? (Bij Android sowieso met Google.) Elk marketingmailtje dat je opent, wordt gelogd: de verzender ziet precies wanneer en zelfs hoe vaak jij kijkt. Dat wordt in zijn database automatisch toegevoegd aan jouw mailadres en profi el, ook de sites die je via die mail bezoekt en wat je daar koopt. Sterker nog: de achterliggende mailservice van de verzender logt dat voor al de klanten van zijn soms vele duizenden opdrachtgevers. Hmm…

Achter de schermen gebeurt veel meer dan je denkt. Onzichtbaar. Scary. Daar doe jij niks aan. Nou ja, al een tijdje gebruik ik zelf een VPN-service, een Virtual Private Network, om al die digitale broodkruimels die ik achterlaat te anonimiseren. En ik zorg ervoor dat ik altijd de laatste systeemversies op mijn iPhone, iPad en Mac- Book heb. (Je denkt toch niet dat ik Android gebruik? Enig idee hoe lek die zeef is?). Ik klik nooit op mailtjes, links of bijlagen als ik niet zeker weet dat de afzender klopt. Ik schakel alle opties uit bij Google en Facebook en om ze te jennen gebruik ik ad-blockers. 😉 Immers: roep jij in een trein vol wildvreemden waar je woont en wanneer je met vakantie gaat? Laat staan naar welke huizen je kijkt en of je belegt of telkens het UWV bezoekt?
Privé kun je je zo nog enigszins beschermen. Op je werk kun je erop vertrouwen dat je baas dat doet. Dat hij niet automatisch laat checken wie het concurrentiebeding aan het uitpluizen is of emigratie mogelijkheden onderzoekt. En wie HR-regelingen bekijkt over zwangerschap of het klokkenluidersprotocol. Dat zou te gek zijn, toch? Dan zou je helemaal paranoïde worden.

Al gehoord van Delve? Gloednieuw product van Microsoft. Doet precies dat. Hij vertelt je collega’s en baas exact waar jij mee bezig bent, want dat kan interessant voor ze zijn. (Delve weet sowieso wie je bent, wat je doet, wie je collega’s en baas zijn.) Daartoe analyseert deze kunstmatige intelligentie jouw zoekgedrag, maar bijvoorbeeld ook welke documenten je zelf aanmaakt, verstuurt of in je mail ontvangt. Wat Delve interessant voor je baas en collega’s vindt, krijgen zij ongevraagd automatisch op hun homepage. Dat is zijn missie: informatie delven. Geen idee welke normen dat algoritme hanteert. Microsoft als de nieuwe Google. Binnenkort ook in jouw theater. Binnen vijf jaar weet niet alleen het internet alles van je, maar ook je collega. En je baas.

Hmm… Ik ben benieuwd wat jij hieraan gaat doen. Ik? Ja, jij. Informatie ontsluiten is toch jouw vak? Of wou je ook dát aan ICT overlaten? 😉

 

Simon@papierentijger.net, Simon P. Been is oprichter van Papierentijger.net, kennisdelingsplatform voor informatieprofessionals.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *