20 februari 2023

Wat bindt en boeit informatie­professionals?

image for Wat bindt en boeit informatie­professionals? image

De rijksoverheid wil een effectieve wervingsaanpak ontwikkelen voor informatieprofessionals. Daarom is ze het programma Rijksbrede aanpak versterking capaciteit informatiehuishouding gestart. In het kader daarvan zijn de professionele drijfveren en voorkeuren van informatie­professionals onderzocht. Meer dan 500 van hen hebben aan dit onderzoek meegedaan, zowel informatieprofessionals bij de rijksoverheid als elders. Wat blijkt? Ze vinden de inhoud van de functie, persoonlijke ontwikkeling en een gezonde balans tussen werk en privéleven het belangrijkste in hun werk.

De informatiehuishouding van de rijksoverheid staat behoorlijk in de schijnwerpers. Het rapport Ongekend onrecht over de kinderopvangtoeslag maakte duidelijk dat die informatie­huishouding niet op orde is. Met het actieplan Open op Orde wil de rijks­overheid een en ander verbeteren en transparanter maken. In dit plan wordt voor de komende jaren een toenemende vraag voorspeld naar informatie­professionals op zowel operationeel, tactisch als strategisch niveau. Maar de vraag is: hoe kan de rijksoverheid deze vraag invullen?

Om een antwoord hierop te vinden is de rijksoverheid een onderzoek gestart naar de professionele drijfveren en voorkeuren van informatieprofessionals. Uit dat onderzoek blijkt dat informatieprofessionals echte vakspecialisten zijn. Als het aankomt op wat ze belangrijk vinden in een werkgever (figuur 1), staan verdieping in het vakgebied (56 procent) en persoonlijke ontwikkeling (48 procent) bovenaan hun wensenlijst. Daarnaast willen ze na de coronacrisis niet meer volledig terug naar kantoor. Een gezonde balans in werk en privéleven, met thuiswerkmogelijkheden en voldoende vakantiedagen, is voor informatie­professionals bijna net zo belangrijk (44 procent) als de inhoud van hun werk.

*Dit is het eerste deel van een artikel uit Od 21: Arbeidsmarkt in beweging. Lees hier verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *