25 november 2021

Leerlingen maken er een Podcastbende van

image for Leerlingen maken er een Podcastbende van image

Met Podcastbende van Bibliotheek Dommeldal leren kinderen om zelf een podcast te maken. Zo vergroten ze niet alleen hun taal­vaardigheid maar ook hun mediawijsheid. Met steun van het GO Fonds heeft Dommeldal een train-de-trainer ontwikkeld die mediacoaches leert om de opbouw van Podcastbende beter te begrijpen en de opname en montage van een podcast zelf uit te voeren. Zodat ook andere bibliotheken en onderwijs­instellingen ermee aan de slag kunnen.

Bibliotheken houden zich in toenemende mate bezig met taalontwikkeling, lees­vaardigheid en mediawijsheid. Zo werken ze samen met het onderwijs, bijvoorbeeld in het project Bibliotheek op school, om deze vaardigheden zoveel mogelijk te bevorderen. Bibliotheek Dommeldal in Geldrop ontwikkelde in het kader van deze ontwikke­ling een tijdje geleden Podcastbende: een workshopreeks waarin kinderen in de leeftijd van 8 tot en met 12 jaar leren om zelf een podcast te maken.

‘Alles komt voorbij: het broodje-aapverhaal, nieuwsberichten, werken met mengpanelen’

Mediacoaches
Silvia Dobbelsteen is projectleider van Podcastbende. ‘Door kinderen te leren interviewen en presenteren en items te laten maken, stimuleer je hun taalvaardigheid en mediawijsheid,’ zegt zij. ‘Alles komt daarbij voorbij: het broodje aap-verhaal, nieuws­berichten, werken met mengpanelen en zelf een podcast online zetten… Maar alles gaat spelenderwijs.’

*Dit is het eerste deel van een artikel uit de speciale editie van Od in samenwerking met Stichting GO Fonds. Lees hier verder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *