6 oktober 2021

Eén metagegevensnorm voor alle overheden

image for Eén metagegevensnorm voor alle overheden image

Metagegevens voor Duurzaam Toegankelijke Overheidsinformatie (MDTO) is gepubliceerd op de kennisbank van het Nationaal Archief. En beschikbaar voor alle overheden om toe te passen. MDTO bevordert de duurzame toegankelijkheid van overheidsinformatie en is met name bedoeld voor informatieprofessionals die betrokken zijn bij het ontwerp van informatiesystemen.

Eén norm voor alle overheden
MDTO is de (beoogde) opvolger van het Toepassingsprofiel Metagegevens Lokale Overheden (TMLO) en het Toepassingsprofiel Metagegevens Rijksoverheid (TPR). Belangrijke verbeteringen zijn: meer mogelijkheden om gegevens vast te leggen en heldere richtlijnen die het uitwisselen van gegevens vergemakkelijken. Doel is dat MDTO één standaard wordt voor de hele overheid. Dit is belangrijk omdat overheden hierdoor eenvoudiger informatie en kennis kunnen delen met elkaar en met andere organisaties, bedrijven en particulieren. MDTO is als norm voor decentrale overheden vastgesteld. CIO Rijk onderzoekt samen met het Nationaal Archief en vertegenwoordigers van rijksoverheden of, en zo ja, welke uitbreidingen noodzakelijk zijn om MDTO ook als norm voor het Rijk te laten gelden.

Met hulp van i-professionals ontwikkeld
Het Nationaal Archief heeft MDTO samen met een grote groep informatieprofessionals ontwikkeld afkomstig van archiefvormers, archiefinstellingen en leveranciers. Zij deelden hun kennis en expertise in speciaal ingerichte redactiegroepen. Ook leverde een online review waardevolle feedback op vanuit alle overheidslagen én leveranciers. MDTO is door deze gezamenlijke inspanning praktisch en breed toepasbaar. Wanneer iedere overheidsorganisatie MDTO hanteert, betekent dit een efficiencyslag voor i-professionals en zorgt het voor een betere informatiehuishouding. 

Van publicatie naar implementatie
Een aantal organisaties, waaronder ministeries, gemeenten en archiefinstellingen, hebben aangegeven MDTO de komende maanden direct in de praktijk toe te willen passen. Het Nationaal Archief faciliteert hen hierbij. Aanmelden voor deze zogeheten kopgroep is helaas niet meer mogelijk. De ervaringen van de kopgroep zijn op termijn uiteraard voor iedereen beschikbaar, onder meer via het Kennisnetwerk Informatie en Archief (KIA).
Andere MDTO-pioniers kunnen met hun vragen terecht op een speciaal digitaal spreekuur van het Nationaal Archief. De tijden hiervoor worden nog bekend gemaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *