Een boek als Multidisciplinaire aspecten van digital security trekt direct mijn belangstelling, omdat ik toejuich dat we van het geheel inzoomen naar het bijzondere. Bovendien: (mijn) ervaring leert dat de oplossingsrichting en realisatie ook de inzet van meerdere disciplines vergen. Probleemeigenaren zullen die verschillende betrokkenen ook moeten zien te verbinden bij de oplossing en realisatie. Het middenstuk, het maken of conceptueel oplossen van het vraagstuk, kan dan aan specialisten worden overgelaten.
Een tweede aspect is dan: komen wij er als informatieprofessionals ook in voor? Hebben wij er een aandeel in en is dat dan groter dan alleen onze specialiteit of ook op het geheel? De doelgroep van het Multidisciplinaire aspecten van digital security is: (informatie)professionals (ongeacht expertise, werkterrein, branche), bestuurders bij de overheid en bedrijfsleven en politici.
Prettig licht
Een observatie vooraf is dat bewust is gekozen voor digital security. Dat wil zeggen: digitale weerbaarheid of kwetsbaarheden in het digitale domein breder aan te pakken dan in de klassiekere betekenis van informatiebeveiliging of cybersecurity. Daarmee lijkt de ambitie van dit boek om een bredere benaderingswijze te kiezen dan een multidisciplinaire; het is volgens de auteurs niet alleen een technische en juridische beschouwing. Die ambitie wordt waargemaakt. Verder is het boek leesbaar, staat er onvermijdelijk toch veel in over techniek en is het juridisch prettig licht gehouden.
*Dit is het eerste deel van een artikel uit Od 26: Echt veranderen is mensenwerk. Lees hier verder