25 januari 2023

AI-opleidingen in kaart

image for AI-opleidingen in kaart image

We hoeven ons geen zorgen te maken. Artificiële Intelligentie (AI) neemt geen banen over. Sterker nog, als we op de juiste manier investeren, levert AI meer werkgelegenheid op in plaats van minder. Dat vraagt wel om aanpassingen. Ongeveer 3 miljoen Nederlanders zullen bijscholing nodig hebben omdat hun manier van werken verandert door de opkomst van AI.

Er zijn niet alleen meer specialisten nodig die kunnen programmeren, onderzoeken en innoveren. Om AI succesvol te maken in de Nederlandse maatschappij, zijn ook mensen nodig die AI kunnen toepassen. Professionals die in een ander vakgebied werken maar begrijpen hoe AI werkt en wat het voor hun vakgebied kan betekenen.

Voor diegenen die geïnteresseerd zijn in opleidingen op het gebied van AI is er een online educatieplatform. Op dit platform zijn zowel AI-opleidingen als AI-trainingen te vinden. Waar het opleidingsgedeelte zich richt op docenten, programmamakers en instellingen, is het trainingsgedeelte bedoeld voor organisaties en hun medewerkers. Omdat het aanbod aan AI-opleidingen divers is en de ontwikkelingen razendsnel gaan, moet de informatie op het platform gezien worden als een momentopname. Bovendien is deze niet bedoeld om uitputtend te zijn, maar als groeidocument waar eerste lessen uit getrokken kunnen worden. Daarbij is het belangrijk het aanbod af te zetten tegen de vraag, die geen onderdeel is van de inventarisatie.

*Dit is het eerste deel van een artikel uit Od19: AI en informatiebeheer. Lees hier verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *