Od, editie 05

Klik hier voor de inhoud. De hoofdrubrieken in deze editie zijn:

‘Krachten bundelen’
Denk niet te veel in protocollen, investeer in improvisatietalent en probeer niet alles aan de voorkant dicht te regelen. Dat zijn drie belangrijke aanbevelingen die de visitatiecommissie Informatievei- ligheid doet in haar eindrapport Durven leren. Aan het woord is de voorzitter van de visitatiecommissie Frans Backhuijs. Klik hier om het artikel te lezen.

Samen informatieveilig
Informatieveilig werken moet geen kwestie zijn van dwang. ‘Door met medewerkers te overleggen over de reële gevaren van informatie-onveiligheid en hun inbreng over oplossingen te waarderen, kun je samen betekenisvolle regels, procedures en richtlijnen ontwikkelen,’ zegt emeritus hoogleraar Human Resource Development Joseph Kessels. Klik hier om het artikel te lezen.

Te slim voor cybercriminelen
Hacker en cybercrimineel: vaak scheren we ze over een kam. Toch zijn ze verschillend: de een is een creatieve puzzelaar en de ander een opportunistische dief. Om cybercriminelen te slim af te zijn, moeten we denken als hackers. Klik hier om het artikel te lezen.

Ruim ook eens op achter de toonbank
Binnen documentair informatiemanagement heeft de recente aandacht voor privacy geleid tot een ambitie om de registratie van persoonsinformatie op orde te krijgen. Maar wie dieper graaft, komt binnen de gemeentelijke informatiehuishouding nog plekken tegen waar het minder opgeruimd is. Klik hier om het artikel te lezen.

Breda op weg naar veiligheid
Of het nou over een corona-app gaat, of over toegang tot medische dossiers, veilig beeldbellen of fake news… het besef is gegroeid dat informatie en veiligheid belangrijke thema’s zijn. Bij de gemeente Breda wordt die kans gegrepen om informatieveiligheid tot onderdeel van de organisatiecultuur te maken. Klik hier om het artikel te lezen.

Hedendaags ambacht
In deze rubriek maken we kennis met de nieuwelingen in het vakgebied. Hoe zijn ze in ons mooie vak terechtgekomen en wat zijn hun ervaringen tot nu toe? In deze aflevering is het woord aan Judith Antonides. Klik hier om het artikel te lezen.

Fake? De bibliotheek!
Op social media verschijnt een stoet aan complottheorieën en bij elkaar geraapte tegengestelde “meningen” die “feiten” verkondigen. Je herkent ze vaak aan het Nederlands dat uit een vertaalmachine lijkt gerold. Er zijn heel veel mensen die echt geloven dat Bill Gates met vaccins de wereldbevolking wil ombrengen en… hoe zou je aan kunnen tonen dat dit niet of wel juist is? Klik hier om het artikel te lezen.