Od, editie 12

Klik hier voor de inhoud. De hoofdrubrieken in deze editie zijn:

De crisis de baas
Corona zal als belangrijk cultuur- historisch fenomeen nog vele jaren invloed hebben op ons. Daarom is het belangrijk om de neerslag van de uitbraak goed te archiveren. Maar hoe pak je dat archiveren nu eigenlijk aan? Klik hier om het artikel te lezen.

Openheid in coronatijd
Het belang van een open en transparante overheid is actueler dan ooit. Kritische burgers en journalisten, om maar te zwijgen van Tweede Kamerleden, volgen ontwikkelingen rondom de toeslagenaffaire maar ook het coronabeleid op de voet. Voormalig Kamerlid Kees Verhoeven over transparantie en datahuishouding. Klik hier om het artikel te lezen.

Informatiebeheer is niet dood
Voormalig adviseur bedrijfsvoering bij Doc-Direct Aad van Wijk vertelt over pensionering in coronatijd. In augustus vorig jaar ging hij met pensioen. Niet alleen bracht hij de laatste maanden bij BZK thuiswerkend door, ook moest hij online afscheid nemen van zijn collega’s. Zijn tip aan collega’s: blijf nieuwsgierig. Klik hier om het artikel te lezen.

Van spionage tot kattenterreur
Sinds de uitbraak van COVID-19 worden we massaal bedolven onder videocalls voor vergaderingen, lezingen, stand-ups, vierogen- sessies, opleiding en ga zo maar door. Want thuiswerken is de norm geworden. Veiligheidsdeskundige Brenno de Winter gaat in op de gevaren van thuiswerken. Klik hier om het artikel te lezen.

Orde in chaos
Jaarlijks organiseert de redactie van Od een rondetafelgesprek met vakgenoten. In 2020 vond deze online plaats, in verband met corona. We zijn opnieuw online met elkaar in gesprek gegaan: hoe hebben de deelnemers het afgelopen jaar ervaren? Welke invloed heeft de coronacrisis op hun werk? En wat betekent corona voor het vakgebied? Klik hier om het artikel te lezen.

Waarde toevoegen
Hoe ga je tijdens een crisis om met je informatiehuishouding? En hoe kun je als adviseur digitale informatie de organisatie goed ondersteunen in zo’n hectische situatie? We gaan erover in gesprek met Shirien Madaran en Paul Faaij, beiden werkzaam als senioradviseur bij de ministeries van Economische Zaken en Klimaat en Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Klik hier om het artikel te lezen.