Wil je ook lezen over de laatste ontwikkelingen in het vakgebied van de informatieprofessional? Over best practices, samenwerking, persoonlijke ontwikkeling, valkuilen en dilemma’s? Meld je dan hier aan voor een abonnement of vraag een gratis presentexemplaar op. In de laatste editie van Od komen onder andere aan bod:
Vieren van successen
Eva Heijblom is directeur-generaal Digitalisering en Overheidsorganisatie (DGDOO) bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Met een focus op digitalisering, goed bestuur en openheid werkt ze aan een toekomstbestendige rijksoverheid. Tijdens de Od Kennissessie had Heijblom de eer om de Od Kwaliteitsawards uit te reiken. ‘Het vieren van successen en het delen van best practices daagt organisaties uit om de lat steeds hoger te leggen en hun inzet voor het verbeteren van openheid te behouden.’
Actieve openbaarmaking
Actieve openbaarmaking krijgt per 1 november vorm. De eerste categorieën documenten worden vanuit de Wet open overheid (Woo) verplicht actief openbaar gemaakt. Het overheidsbrede programma Implementatie Actieve Openbaarmaking ondersteunt departementen en medeoverheden bij de implementatie ervan, vertelt programmamanager Ingeborg Harmsen.
Metadata
Metadata – gegevens over informatie – worden steeds belangrijker. Door goede toepassing van metadata wordt overheidsinformatie beter vindbaar, beschikbaar, toegankelijk, interpreteerbaar, betrouwbaar, uitwisselbaar en herbruikbaar.
VGGM
In juni won de Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden de Od Kwaliteitsaward in de categorie Decentrale overheid. Adviseur informatiebeheer Nicole Fielmieg laat zien waarom de veiligheidsregio tot winnaar werd uitgeroepen.
DNB
In 2023 is binnen De Nederlandsche Bank (DNB) een project gestart om de selectielijst te vernieuwen. Voor de uitvoering van dit project heeft DNB de Od Kwaliteitsaward 2024 in de categorie Rijksoverheid gewonnen. Hoe stelt DNB haar selectielijst op?