10 juni 2024

Adviezen ACOI

image for Adviezen ACOI image

Met de invoering van de Wet open overheid is ook het Adviescollege Openbaarheid en Informatiehuishouding (ACOI) in het leven geroepen. In aanvulling op het Nationaal Archief, de Inspectie Overheids­informatie en Erfgoed en ministeriële commissies als de Commissie advies informatiehuishouding JenV zat de informatiebeheerwereld vanzelfsprekend op nog een adviescollege te wachten. Sinds het adviescollege actief is, heeft ze vier thema-adviezen gepubliceerd. Hoog tijd om deze adviezen eens kritisch tegen het licht te houden, want er valt genoeg kritiek te uiten. Er lijkt namelijk niemand bij het adviescollege werkzaam te zijn met enige ervaring uit de praktijk. Een kleine bloemlezing:
Als het gaat om chatberichten, adviseert het college om vooral te gaan archiveren op vorm en niet op inhoud. Het gebrek aan succes en voortgang bij het implementeren van e-mailarchivering toont aan dat het college duidelijk geen idee heeft hoe ingewikkeld een zo simpel gegeven advies is. Bovendien kan elke informatieprofessional beamen dat het advies om privé- en werkberichten te scheiden al aan elke bewindspersoon gegeven wordt. Hiervoor hebben we het Adviescollege niet nodig.

*Dit is het eerste deel van een prikkel uit Od 36. Verder lezen? Meld je dan hier aan voor een abonnement of vraag een gratis presentexemplaar op.

Tekst: Vincent Lageweg
Beeld: Pexels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *