21 december 2022

AI aan het stuur

image for AI aan het stuur image

Als lectoren bij respectievelijk het lectoraat Betekenisvol Digitaal Innoveren en het lectoraat Artificial Intelligence van de Hogeschool Utrecht houden Marlies van Steenbergen en Stefan Leijnen zich onder andere bezig met de mensgerichte kant van kunstmatige intelligentie. Een interview over ethiek, vertrouwen, verantwoord toepassen van AI en de rol van de overheid, kennisinstituten en informatieprofessionals.

AI biedt ongekende mogelijkheden en we willen allemaal dat AI verantwoord wordt toegepast. Maar hoe bepaal je wat verantwoord is en wat niet?

Van Steenbergen: ‘Dat is de kernvraag van ons lectoraat. Verantwoord innoveren is het recht doen aan en rekening houden met menselijke en publieke waarden. Dus wat is de impact van een algoritme op individuen, organisaties en maatschappijen en de generaties na ons? Daarnaast: hoe pas je verantwoord AI toe en geef je het vorm? Dat doe je bijvoorbeeld door middel van value sensitive design, waarbij je kijkt naar wat je wilt ontwikkelen, wie de gebruikers van een AI-toepassing zijn, maar ook wie er verder nog door geraakt worden. Je onderzoekt, met deze betrokkenen, de mogelijke positieve en negatieve gevolgen. Al die inzichten geven richting aan je ontwerp.’

*Dit is het eerste deel van een artikel uit Od19: AI en informatiebeheer. Lees hier verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *