De handreiking Archiveren by design van het Nationaal Archief is een handige leidraad die een overzicht van rollen en taken biedt die invloed kunnen hebben op het proces en die beschrijft welke kennis en kunde nodig zijn, onder andere aan de hand van praktijkervaringen.
Voordat je begint, is het belangrijk dat in het team relevante vakkennis aanwezig is op het gebied van informatiebeheer. Denk hierbij aan de eisen voor duurzame toegankelijkheid van informatie (DUTO), bewaartermijnen (en vernietiging) en de Archiefwet. In de praktijk wordt met verschillende projectmethodieken gewerkt. Dit vraagt vaak bepaalde expertise, die je niet altijd in huis hebt. Daarnaast is het van toegevoegde waarde om thuis te zijn in diverse frameworks op het gebied van informatiebeheer, waar BiSL een voorbeeld van is.
Overtuigingskracht
Maar kennis hebben is een kant van de medaille. Het op de juiste manier inzetten ervan is een ander verhaal. Dat de juiste kennis en competenties hand in hand gaan, blijkt uit het in de handreiking opgenomen praktijkvoorbeeld van het Openbaar Ministerie (OM). Bij het OM wordt momenteel het applicatielandschap vernieuwd en archiveren by design ingebed in de organisatie. Betrokken partijen hebben ervaren dat deskundig zijn in je vak alleen niet genoeg is. De deskundigheid moet je ook over kunnen brengen. Dit vergroot namelijk de kans dat medewerkers je vaker en op het juiste moment ergens bij betrekken. Overtuigingskracht is dus ook een belangrijke vaardigheid.
*Dit is het eerste deel van een artikel uit Od 21: Arbeidsmarkt in beweging. Lees hier verder
Jan Dirk Burger says
Hmmm…
Leest als…. ‘disaster by design’…
De term ‘archiveren’ past hier niet.
Verschil van inzichten over pre- of post-coördinatief ordenen van informatie bestaat al meer dan een eeuw. Pragmatiek en duurzaamheid leefde daarbij op gespannen voet. De grilligheid van de eerste is met de afbreuk van de machine bureaucratie door de informatietechnologie alleen maar toegenomen. Daarbij is ‘duurzaamheid’ vanaf de jaren 60 al bewust losgelaten in productieprocessen… dat blijkt voor leveranciers namelijk een slecht verdienmodel; beter goedkoop half-fabrikaat met veel onderhoud/maatwerk daaraan vast. (Een uithollingsproces dat op dit moment nog sterk aangewakkerd wordt door gebrekkig aanbestedingsbeleid).
Nu ja… verzin een list, vechten tegen Windmolens is legendarisch, maar is het effectief?