8 juni 2022

Handreiking AVG voor raadsleden

image for Handreiking AVG voor raadsleden image

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft een handreiking gemaakt voor gemeenteraadsleden, zodat die zich kunnen verdiepen in de privacywet Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). De AP wil met de handreiking raadsleden te helpen om de juiste vragen te stellen aan de wethouder verantwoordelijk voor privacy binnen de gemeente.

Gemeenten verwerken veel gevoelige persoonsgegevens van burgers. Bijvoorbeeld als iemand een paspoort aanvraagt, de gemeente een geboren kind in de Basisregistratie Personen (BRP) opneemt of als de gemeente een beslissing neemt binnen het sociaal domein.

Raadsleden hebben een controlerende functie richting het college van burgemeester en wethouders. In gesprekken tussen de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders hoort privacy een terugkerend onderwerp te zijn, aldus de AP. Bescherming van persoonsgegevens is tenslotte een grondrecht.

De AP vindt dat wanneer een raadslid denkt dat het nodig is, hij of zij de drie basisvragen uit de handreiking moet stellen aan de verantwoordelijke wethouder. Wie is er verantwoordelijk voor de verwerking van de persoonsgegevens? Waarom is het verzamelen en gebruiken van de gegevens noodzakelijk? En hoe informeert de gemeente de inwoners over het gebruik van hun gegevens? Gemeenten hebben de antwoorden op deze vragen nodig om ervoor te zorgen dat persoonsgegevens rechtmatig worden verwerkt, aldus de AP.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *