21 augustus 2023

Wegwijs in big data

image for Wegwijs in big data image

Big data… het is een van de modebegrippen van de laatste jaren. Maar wat zijn het nu precies en welke stappen zou je kunnen zetten om er ervaring mee op te doen? De in Nederland wonende David Stephenson is internationaal spreker en expert op het gebied van data science en big data analytics. In Big data ontrafeld gaat hij vanuit verschillende invalshoeken op het onderwerp in.

David Stephenson neemt de lezer stevig bij de hand. Aan het begin van elk van de twaalf hoofstukken krijg je een korte introductie en aan het einde een kleine opsomming van de meest essentiële punten en de vragen die je jezelf of je organisatie kunt stellen. Ook geeft hij veel achtergronden, zoals de reden waarom er zoveel data zijn. Zo neemt hij de lezer mee in de wereld van big data, die best complex is. Verder krijg je inzicht in de technische mogelijkheden van big data en het nut en de noodzaak ervan.

Bierverkoop
Stephensons boek laat zien welke mogelijkheden er zijn om met big data om te gaan. Jammer is wel dat de vele voorbeelden die voorbijkomen, gericht zijn op commerciële bedrijven en op de Verenigde Staten. Ook worden veel marketingtermen gebruikt en is de aandacht vooral gefocust op klantgedrag. Dat maakt dat het boek minder goed bruikbaar is voor de Nederlandse overheid.

Al zijn er wel voorbeelden die genoemd worden, die je zou kunnen “reframen” naar meer maatschappelijke voorbeelden. Zoals het weer effect heeft op verkoop van producten, zouden big data ook kunnen helpen om meer inzicht te krijgen in waar het weer en mogelijk bierverkoop effect hebben op de openbare orde.

*Dit is het eerste deel van een artikel uit Od 27: Landschap Informatiehuishouding. Lees hier verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *