1 maart 2022

Bij de les blijven

image for Bij de les blijven image

Het volgende nummer van ons blad zal in het teken staan van Artificial Intelligence (AI) oftewel kunstmatige intelligentie. Is deze technologie de opmaat voor nieuwe kansen binnen ons vakgebied of is het echt de doodsteek? Het moge duidelijk zijn dat de AI en mogelijkheden die AI biedt eindeloos zijn en dat we nog maar aan de vooravond staan van wat we de vierde fase van de industriële revolutie zijn gaan noemen. Het beeld van de experts is dat AI onder de streep voor meer banen gaat zorgen maar dat deze banengroei niet geldt voor de laaggeschoolden. Zij oefenen beroepen uit waarin AI een rol kan spelen.

Wat opvalt is het gemak waarmee AI aan ons wordt verkocht. Bijvoorbeeld met het argument dat het de wereld een mooiere plek maakt. Maar de werkelijkheid is anders. Hoewel het schrijven van een algoritme in de basis niet moeilijk lijkt te zijn met behulp van programmeertalen als Python en R, zal AI voor de meesten voorlopig een ver-van-mijn-bed-show blijven. Dus moet je er als burger maar op vertrouwen dat organisaties en overheden die met AI werken hun zaken goed op orde hebben en het beste met jou als burger voorhebben.

Bottomline is dat we algoritmes steeds grotere beslissingen laten nemen met steeds grotere risico’s van dien. We mogen dan ook blij zijn dat we in een land leven waar terecht ook de ethische kant van het gebruik van AI aandacht krijgt. Maar in een digitale wereld waar traditionele grenzen steeds meer vervagen, blijft het zaak voor informatieprofessionals om bij de les te blijven en ons allen te behoeden voor bedoeld en onbedoeld misbruik van AI.

*Dit artikel is geschreven door Edwin Driessen en verscheen oorspronkelijk in Od 18 in februari 2022.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *