22 december 2023

Blik vooruit in achteruitkijkspiegel

image for Blik vooruit in achteruitkijkspiegel image

Volgens de peilingen kan de partij van Pieter Omtzigt weleens de grootste worden bij de komende verkiezingen. Belangrijk thema voor Omtzigt is de nieuwe bestuurscultuur. In het manifest beschrijft hij welke tien punten hij daarbij voor ogen heeft.

Als het om informatiehuishouding gaat, vallen direct de volgende punten op: elke overheidsbrief moet van een naam of e-mailadres worden voorzien, alle modellen waar besluiten op zijn gebaseerd openbaar gemaakt en de archieven moeten op orde. Geen archief betekent geen geheugen en daarmee rechteloosheid en willekeur voor burgers, aldus Omtzigt. 

In het manifest wordt ook gesproken over het beter luisteren naar echte, gewortelde maatschappelijke organisaties. Omtzigt kleurt daarmee het begrip Open Overheid nader in. Hij verbreedt het eigenlijk, de overheid gooit de deuren open.

Daarmee is de nieuwe bestuurscultuur dus niet alleen een kwestie van de archieven op orde, namen van ambtenaren op stukken en de openbaarheid van onderliggende modellen maar vooral een andere manier van werken, een andere cultuur.

Van de informatiehuishouding wordt verwacht dat deze dit allemaal mogelijk gaat maken. We moeten met de komst van nieuwe partijen als Omtzigt zeker bedenken welke bijdrage we kunnen leveren aan de nieuwe overheid maar ook aandringen op goede randvoorwaarden. Leiderschap zou weleens de belangrijkste kunnen zijn.  

*Dit artikel door Jacqueline Rutjens verscheen oorspronkelijk op 22 september in Od 30: Dataficatie.

Beeld: Apoorv Ishan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *