Artificial Intelligence (AI) biedt veel kansen voor het optimaliseren van publieke diensten. Het benutten van deze kansen gaat vaak gepaard met vallen en opstaan. Vooral bij het implementeren (de ‘last mile’) lopen dingen vaak anders dan gedacht.
Ook bij het innoveren op het gebied van AI in het complexe overheidsdomein zijn het vaak (bijna-) mislukkingen die voor vooruitgang zorgen. Een ‘Briljante Mislukking’ is een goed voorbereide poging om iets te realiseren met een andere uitkomst dan gepland.
Mislukkingen zijn briljant wanneer de intentie en inzet goed waren, ervan geleerd wordt en de ervaringen met anderen worden gedeeld. Tijdens het NL AIC Evenement op 13 april heeft CFO (Chief Failure Officer) Paul Iske van het Instituut voor Briljante Mislukkingen, samen met Martijn Bekking van de Nederlandse AI Coalitie, de Award Briljante AI-Mislukkingen in het publieke domein uitgereikt aan Bureau Dupin. Zij onderzoeken of ze samen met het Openbaar Ministerie, de politie en burgers een cold case kunnen oplossen. De leerervaring was dat het de moeite waard is om iedereen te betrekken, omdat je nooit weet waar de beste ideeën zitten. Bovendien vergroot je hiermee het begrip en acceptatie van AI.
‘Het is niet zo moeilijk om uit te leggen wat AI is. Als we dat blijven doen met z’n allen, dan krijgt het waarde voor onze democratie’, aldus Peter de Kock, oprichter van Bureau Dupin. Andere genomineerden waren de Gemeente Breda met een AI-ondersteunde methode voor automatische weginspectie en de Belastingdienst met een interne chatbot voor communicatie tussen de IT-afdeling en de rest van de organisatie.